Foto Dombrovskis: Latvijas prioritātes Eiropas Parlamentā būs drošība un ES finansējums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" Eiropas Parlamenta vēlēšanu saraksta līderis- Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis piedalās apvienības "Jaunā Vienotība" un partijas "Vienotība" atklātajā domes sēdē un kopsapulcē, kurā tiek prezentēta apvienības Eiropas Parlamenta vēlēšanu programma un kandidātu saraksti.
Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" Eiropas Parlamenta vēlēšanu saraksta līderis- Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis piedalās apvienības "Jaunā Vienotība" un partijas "Vienotība" atklātajā domes sēdē un kopsapulcē, kurā tiek prezentēta apvienības Eiropas Parlamenta vēlēšanu programma un kandidātu saraksti. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas prioritātes Eiropas Parlamentā (EP) būs militārā drošība un Eiropas Savienības (ES) finansējums Latvijai, sacīja politiskā spēka "Jaunā vienotība" EP vēlēšanu kandidātu saraksta līderis Valdis Dombrovskis.

Viņš sacīja, ka militārā drošība nav bijis tas jautājums, ar ko Eiropas Savienība līdz šim ir nodarbojusies, bet pašreizējā ģeopolitiskā situācija, Krievijas agresija Ukrainā, kā arī tālākie Krievijas draudi piespiež to darīt. Taujāts, vai bez drošības ir vēl kāda joma, kurā viņš vēlētos, lai Eiropa sadzirdētu Latvijas balsi, Dombrovskis sacīja, ka tie ir finanšu jautājumi.

Politiķis skaidroja, ka šobrīd ES daudzgadu budžetā 2021.-2027.gadam Latvijai no ES ir pieejams finansējums 10 miljardu eiro apmērā un ir svarīgi, lai šis finansējums turpinātos arī pēc šī perioda. Tas attiecas gan uz kohēzijas politiku, gan "Rail Baltica" projekta finansēšanu, gan lauksaimniecības tiešmaksājumu turpināšanu.

"Šie ES fondi un ES finansējuma jautājumi ir Latvijai ļoti aktuāli, jo tas joprojām ir viens no, ja ne pats lielākais publisko investīciju avots Latvijai," sacīja komisārs.

Foto: Apvienības "Jaunā Vienotība" un partijas "Vienotība" atklātā domes sēde un kopsapulce

Dombrovskis šobrīd ieņem Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja izpildvietnieka amatu. Atbildot, vai piedaloties EP vēlēšanās viņam no amata nav jāatsakās, Dombrovskis sacīja, ka viņam no amata nav jāiet prom. Politiķis atgādināja, ka arī 2019.gadā, esot Eiropas Komisijas viceprezidenta amatā, viņš startēja EP vēlēšanās un arī toreiz no amata neatkāpās.

"Tas ir arī kopumā politisks uzstādījums, proti, tas tiek veicināts, ka Eiropas komisāri startē EP vēlēšanās," sacīja Dombrovskis, vienlaikus piebilstot, ka tas attiecas tikai uz vēlēšanu periodu. Ja Dombrovskis tiks ievelēts EP parlamentā, tad gan viņam būs jāizdara izvēle - turpināt darbu EK vai pieņemt Eiroparlamenta mandātu.

Dombrovskis divus sasaukumus jau ir bijis ES komisārs. Dombrovski EP otro reizi ievēlēja 2014.gada vēlēšanās. Pēc panākumiem vēlēšanās viņš pirmo reizi tika izvirzīts un ieguva ES komisāra amatu. Arī 2019.gada vēlēšanās Dombrovskis tika ievēlēts EP. Arī pēc šīm vēlēšanām viņš ieguva iespējas pretendēt uz komisāra amatu un sāka darbu Urzulas fon der Leienas vadītā EK.

Jau vēstīts, ka politiskā spēka "Jaunā vienotība" (JV) Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu kandidātu saraksta līderis būs Dombrovskis. Kā otrais sarakstā startēs ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš, un kā trešā - EP deputāte Sandra Kalniete.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu