Par Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecības Latvijā vadītāju iecelta Karīna Zālīte

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Par Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālā biroja pārstāvniecības Latvijā vadītāju šogad iecelta Karīna Zālīte, informēja Veselības ministrijā (VM).

No 2020.gada 1.septembra PVO pārstāvniecības Latvijā vadītājs bija Uldis Mitenbergs.

Pārstāvniecības vadītāja iepriekš ir strādājusi arī VM, tajā skaitā laika posmā no 2013.gada līdz pat 2021.gadam viņa ieņēma VM veselības padomnieces amatu Latvijas Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā Briselē. Zālītes līdzšinējā darbavieta bija Eiropas Komisijas Veselības un pārtikas drošības ģenerāldirektorāts Digitālās veselības nodaļa.

Šodien ar jauno pārstāvniecības vadītāju iepazīšanās vizītē tikās arī veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV). Tikšanās laikā tika pārrunātas PVO un VM sadarbības stratēģijas plānotās aktivitātes, kā arī jomas, kurās Latvija vēl varētu padziļināti sadarboties ar PVO un piesaistīt starptautisku ekspertīzi.

"Latvijas un PVO Sadarbības Stratēģija 2024.-2025.gadam ietver plašu Latvijas un PVO sadarbības aktivitāšu loku tādās jomās kā digitalizācija, veselībpratība, veselības finansēšanas jautājumi. Augstu novērtējam PVO ekspertu nodrošināto ekspertīzi, kas palīdz veselības aprūpes sistēmu padarīt efektīvāku un pieejamāku mūsu iedzīvotājiem," uzsvēra Abu Meri.

Šobrīd uzsākta arī sadarbība par ārstniecības kvalitāti un pacientu pieredzi, kā arī medikamentu pieejamību, kas notiek sadarbībā ar Igaunijas ekspertiem. Tāpat turpinās darbs pie 2023.gadā sāktā Latvijas rehabilitācijas sistēmas izvērtējuma, savukārt jau īstenots sadarbības projekts ar PVO psihiskās veselības ekspertiem, veicot padziļinātu Latvijas psihiatriskās aprūpes sistēmas izvērtējumu.

Martā Rīgā notiks Baltijas politikas dialogs, kurā piedalās trīs Baltijas valstu veselības ministri, veselības politikas veidotāji, kā arī starptautiskie eksperti. To rīko Baltijas valstu VM, PVO Eiropas Reģionālais birojs un Eiropas Veselības sistēmu un politikas observatorijas centrs. Galvenais temats pasākumam būs primārās veselības aprūpes digitalizācija. Savukārt PVO Mazo valstu iniciatīvas formāta ietvaros šogad diskusiju centrālā tēma būs tēma par vēža apkarošanu.

Latvijai sadarbība ar PVO ir būtiska, jo organizācija nodrošina plaša spektra augstākās kvalitātes ekspertīzi, ko veselības politikas veidotāji un veselības aprūpes darbinieki izmanto savā ikdienā. PVO atbalsta, tajā skaitā finansiāli, pasākumu organizēšanu un Latvijas pārstāvju dalību starptautiskos notikumos. Latvija veic ikgadēju obligāto iemaksu PVO centrālajā budžetā, kas pērn sasniedza ap 200 000 eiro. Papildus Latvija veiks brīvprātīgu iemaksu 50 000 eiro apmērā, lai palīdzētu nodrošināt PVO Eiropas Neinfekcijas slimību profilakses un kontroles biroja (NCD Birojs) darbību Kopenhāgenā, tas tur tika pārcelts no Maskavas pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu