Čehijas konservatīvie iebilst pret "Fidesz" pievienošanos Eiropas konservatīvo un reformistu frakcijai

LETA/EURACTIV
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Čehijas konservatīvie noraida ideju par Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna pārstāvētās partijas "Fidesz" pievienošanos Eiropas konservatīvo un reformistu frakcijai (ECR), sociālajos tīklos paziņojusi Eiropas Parlamenta (ES) deputāte no Čehijas Veronika Vrecionova, piebilstot, ka ECR nav vajadzīgs kāds, kurš šantažējis pārējo Eiropas Savienību Ukrainas jautājumā.

Orbāns pēc ceturtdien Briselē notikušā ES samita Itālijas medijiem paziņoja, ka "Fidesz" pievienosies ECR pēc 2024.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Čehijas Pilsoniskie demokrāti (ODS), kas ir Čehijas vadošā ar ECR saistītā konservatīvā partija, iebilst pret šādu pavērsienu.

""Fidesz" nepieder pie ECR frakcijas, un man un daudziem no mums frakcijā par to nevar būt ne runas," platformā "X" pavēstīja Vrecionova. "Mums tiešām frakcijā nav vajadzīgs rokaspuisis, kurš pēdējos divus gadus ir šantažējis pārējo ES Ukrainas jautājumā. Orbānam nav nekā kopīga ar ECR frakcijas vērtībām," piebilda Vrecionova.

Galvenā atšķirība starp ODS un "Fidesz" ir attieksme pret Krieviju un Ukrainu. Čehijas konservatīvie stingri iestājas pret Krieviju un cenšas pēc iespējas vairāk atbalstīt Ukrainu - militāri, finansiāli un politiski. Savukārt "Fidesz" politiķi turpina uzturēt saikni ar Maskavu un cenšas vājināt atbalstu Ukrainai.

Polijas konservatīvajai partijai "Likums un taisnīgums" (PiS) ir atšķirīgs viedoklis, un bijušais Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis izteicās, ka viņš būtu atvērts "Fidesz" iekļaušanai ECR.

liela ietekmi ECR bauda Itālijas nacionālkonservatīvā partija "Itālijas brāļi" ("Fratelli d'Italia"), taču tās nostāja nav skaidra. Tomēr nav noslēpums, ka partijas vadītājai un Itālijas premjerministrei Džordžai Meloni ir labas attiecības ar Orbānu. Tajā pašā laikā Meloni stingri iestājas par atbalstu Ukrainai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu