Robežsargu priekšnieks par prognozēm šim gadam: Viss atkarīgs no tā, kas notiks robežas otrā pusē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts piedalās pasākumā Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes teritorijā, kur pasāsākuma laikā Valsts robežsardze dāvinājumā no ASV saņem 57 "Polaris" kvadriciklus.
Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts piedalās pasākumā Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes teritorijā, kur pasāsākuma laikā Valsts robežsardze dāvinājumā no ASV saņem 57 "Polaris" kvadriciklus. Foto: Zane Bitere/LETA

Pārkāpumu intensitāte uz Latvijas ārējās robežas šogad lielā mērā būs atkarīga no notikumiem otrā robežas pusē, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts.

Viņš informēja, ka Baltkrievijas radītā nelegālās migrācijas spiediena dēļ pagājušais gads robežsardzei bija ļoti izaicinošs - tika novērsta 13 863 cilvēku nelikumīga iekļūšana Latvijā, kas prasīja ļoti daudz resursu gan no robežsardzes, gan no atbalstošajiem dienestiem - Valsts policijas un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Tomēr VRS tika galā ar šo izaicinājumu, veicot kompleksus pasākumus - paralēli robežas sargāšanai tika gan uzlabota infrastruktūra, gan arī pastiprināti sodi par nelegālo migrantu pārvietošanu.

Patlaban nelegālās migrācijas plūsma uz Baltkrievijas robežas ir pierimusi, tomēr ir informācija, ka tā varētu atjaunoties, tiklīdz vairākās administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā beigs darboties pastiprinātais robežapsardzības sistēmas darbības režīms. "Neizslēdz, ka pārkāpēji to gaida, lai atkal mēģinātu nelikumīgi iekļūt Latvijā," sacīja Pujāts.

Viņš atzina, ka viens no bēgļu plūsmas pierimšanas iemesliem varētu būt arī ziemai raksturīgo laika apstākļu iestāšanās, taču pērn pārkāpumi tika novēroti arī šādos laika apstākļos. "Lielā mērā tas ir atkarīgs no pretējās puses centieniem destabilizēt situāciju gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā," rezumēja VRS priekšnieks.

Kā ziņots, piektdien VRS koledžā Rēzeknē notiek VRS 2023.gada darbības rezultātu izvērtēšanas sanāksme, kurā Pujāts informēs par dienesta 2023.gada darbības rezultātiem un 2024.gada prioritātēm.

Pasākuma laikā klātesošos uzrunās arī Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

Par kvalitatīvu VRS noteikto uzdevumu izpildi, izrādīto iniciatīvu, centību un personīgo ieguldījumu teicamā dienesta plānošanā, organizēšanā un izpildē tiks nosaukti un apbalvoti 2023.gada labākie robežsargi desmit nominācijās.

Jau ziņots, ka saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu līdz 2024.gada 10.februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā ir spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas šogad augustā nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu