Dienvidkoreja sola nekavēties ar atbildi iespējamai Ziemeļkorejas provokācijai

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Provokāciju gadījumā Dienvidkorejas Jūras spēkiem "vispirms ir jārīkojas un tad jāziņo", saasinoties Ziemeļkorejas draudiem, sestdien paziņoja Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols.

"Ja ienaidnieks mūs provocē, ievērojiet principu "vispirms rīkojieties, ziņojiet vēlāk" un atbildiet izlēmīgi un pārliecinoši, bez vilcināšanās, lai pilnībā sagrautu ienaidnieka gribu," sacīja Juns, apmeklējot Dienvidkorejas Jūras kājnieku korpusa vienību.

Līdzīgus izteikumus Dienvidkorejas prezidents pauda gan pagājušajā mēnesī, gan decembrī, kad apmeklēja armijas vienību pie frontes līnijas.

Sestdien, kad Āzija atzīmē jaunā gada sākumu pēc Mēness kalendāra, Juns pārbaudīja daudzlādiņu raķešu palaišanas sistēmas un uzsvēra nepieciešamību būt "pilnībā sagatavotiem nekavējoties atbildēt ienaidnieka provokāciju gadījumā".

Ar kodolieročiem bruņotā Ziemeļkoreja šogad Dienvidkoreju pasludināja par "principiālu ienaidnieku", oficiāli slēdz vairākas valdības aģentūras, kuru pārziņā bija sadarbības un atkalapvienošanās veicināšana ar Dienvidkoreju, un draudēja ar karu "pat par 0,001 milimetra" teritorijas pārkāpumu.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns piektdien paziņoja, ka Phenjana nekavēsies "pielikt punktu" Dienvidkorejai, ja tā uzbruktu kaimiņvalstij. Kims Dienvidkoreju nodēvēja par savas valsts "visbīstamāko un pirmo ienaidnieku, un nemainīgi niknāko ienaidnieku".

Lai stātos pretī Ziemļkorejas pieaugošajiem draudiem, kaujinieciski noskaņotais Juns kopš stāšanās amatā 2022.gadā ir palielinājis Dienvidkorejas aizsardzības sadarbību ar ASV un Japānu, cita starpā paplašinot kopīgas mācības.

Bez retorikas saasināšanas abas puses pēdējo mēnešu laikā ir pastiprinājušas robežu apsardzību un rīkojušas militārās mācības pie kopējās robežas.

Janvārī Ziemeļkoeja palaida artilērijas šāviņus pie divām Dienvidkorejas salām, uz ko Dienvidkoreja atbildēja ar uguns mācībām un evakuācijas rīkojumu iedzīvotājiem.

Pagājušajā nedēļā Juns brīdināja par, kā viņš raksturoja, neracionālās Ziemeļkorejas valdības iespējamas provokācijas, piemēram, kiberuzbrukumus un bezpilota lidaparātu uzbrukumus, pirms 10.aprīlī gaidāmajām parlamenta vēlēšanās, kurā Juna konservatīvā partija varētu pirmo reizi kopš 2016.gada atgūt vairākumu.

Ziemeļkoreja jau ilgstoši ir vērsusi provokācijas pret Dienvidkorejas vēlēšanām, norādījuši eksperti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu