Jaunu valsts aizsardzības mācības instruktoru noalgošanai paredz 2,2 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Valdība otrdien, 13. februārī, atbalstīja 2,23 miljonu eiro pārdali Aizsardzības ministrijas budžetā, lai nodrošinātu finansējumu jaunām amata vietām valsts aizsardzības mācības ieviešanai.

Lai varētu sākt valsts aizsardzības mācības kā obligāta priekšmeta mācīšanu visās Latvijas izglītības iestādēs no 2024.gada 1.septembra un nodrošinātu Jaunsardzes interešu izglītību, Ministru kabinets 2024.gada janvārī piekrita 84 jaunu amata vietu izveidei Jaunsardzes centrā.

"Lai nodrošinātu kvalitatīvu valsts aizsardzības mācības apmācību", Jaunsardzes centrs uzskata, ka optimāli esot nepieciešami 345 jaunsargu instruktori. Šobrīd valsts aizsardzības mācības nodrošināšanai Jaunsardzes centra rīcībā ir 244 apmācīti jaunsargu instruktori, bet 2024.gadā piešķirtas vēl 26 amata vietas, instruktoru kopskaitam sasniedzot 270. Aizsardzības resors lēš, ka ar 2024.gadu nepieciešami vēl 75 jaunsargu instruktori un deviņas atbalsta personāla amata vietas.

Jauno posteņu finansēšana notiks no aizsardzības resoram piešķirtā budžeta.

Aizsardzības ministrija ir vienojusies ar Izglītības un zinātnes ministriju, ka sākotnējo 144 stundu programmas vietā tiks realizēta 112 stundu valsts aizsardzības mācību programma, saglabājot visus valsts aizsardzības mācības moduļus, dažus tematus nododot īstenošanai citiem mācību priekšmetiem. Kā konkrēti mācības tiks organizētas skolās, joprojām skaidrības nav, proti, valsts nav definējusi, vai aizsardzības mācību skolu programmās iekļaus uz citu mācību priekšmetu rēķina, vai arī palielinot skolnieku kopējo noslodzi.

2023./2024.mācību gadā valsts aizsardzības mācība tiek īstenota 182 izglītības iestādēs, aptverot vairāk nekā 15 500 valsts aizsardzības mācības izglītojamo, savukārt Jaunsardzes kustībā ir iesaistījušies vairāk nekā 8500 jaunsargi.

Saeima 2018.gadā pieņēma lēmumu, ka no 2024.gada 1.septembra valsts aizsardzības mācība kā obligāts mācību priekšmets tiek ieviesta visās izglītības iestādēs, kas īsteno vispārējo un profesionālo vidējo izglītību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu