"Papardes zieds" nepiekrīt tiesībsarga pozīcijai, tomēr pārtrauc izmantot speciālo mācību metodiku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle (no kreisās), psiholoģe Krista Skara, klīniskā psiholoģe, Latvijas Universitātes doktorante psiholoģijas zinātnē Kristiāna Kalniņa un zvērināts advokāts Rolands Bortaščenoks piedalās biedrības "Papardes zieds" rīkotajā preses konferencē, kurā infomē par atvadām no "Karogu sistēmas", kā arī iezīmē problēmas seksuālās izglītības sistēmā Latvijā un iespējamos risinājumus.
Biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle (no kreisās), psiholoģe Krista Skara, klīniskā psiholoģe, Latvijas Universitātes doktorante psiholoģijas zinātnē Kristiāna Kalniņa un zvērināts advokāts Rolands Bortaščenoks piedalās biedrības "Papardes zieds" rīkotajā preses konferencē, kurā infomē par atvadām no "Karogu sistēmas", kā arī iezīmē problēmas seksuālās izglītības sistēmā Latvijā un iespējamos risinājumus. Foto: Paula Čurkste/LETA

Biedrība "Papardes zieds" pilnībā nepiekrīt Tiesībsarga biroja pozīcijai un tā rīcībā saskata centienus apšaubīt un kontrolēt profesionāļu darbu, tomēr ir nolēmusi pārtraukt izmantot starptautiski pazīstamo mācību metodiku profesionāļiem par bērnu un jauniešu seksuālo uzvedību "Karogu sistēma", trešdien preses konferencē paziņoja biedrības pārstāvji.

Tiesībsarga biroja Bērnu nodaļas vadītāja Laila Grāvere februāra sākumā biedrības "Papardes zieds" tulkoto grāmatu "SENSOA Karogu sistēma: kā reaģēt uz bērnu un jauniešu seksuālo uzvedību" novērtēja kā nepiemērotu Latvijai, jo tā neatbilstot valsts normatīvajiem aktiem un veicinot bērniem kaitējošu uzvedību. Šī materiāla vietā valstij vajagot izstrādāt pašai savas adaptētas vadlīnijas profesionāļiem bērnu seksuālās uzvedības izvērtēšanai.

"Karogu sistēma" ir biedrības tulkota starptautiska mācību metodika profesionāļiem, kas ir Eiropas Komisijas rekomendēta un izmantota daudzviet Eiropā, piemēram, arī kaimiņos Igaunijā, stāstīja biedrības pārstāvji.

Biedrības vadītāja Iveta Ķelle norādīja, ka "Karogu sistēmas" būtība ir pretēja Tiesībsarga biroja paustajam - tā esot palīdzējusi profesionāļiem izprast un rīkoties situācijās, kad viņi saskaras ar nepieņemamu seksuālo uzvedību jauniešu vidū. Tomēr biedrība respektē tiesībsarga lēmumu un izlēmusi šobrīd neturpināt programmas piedāvāšanu speciālistiem. Vienlaikus Ķelle uzsvēra, ka šobrīd līdzvērtīgas metodes Latvijā nemaz nav.

Psiholoģe Krista Skara, kura strādā ar bērniem kriminālsodu izpildē, novērojusi - lai arī kriminālsodu izpildē nonākušo bērnu skaits nav liels, tomēr starp tiem ir būtiska daļa tādu bērnu, kuriem ir konstatēti dažādu pakāpju garīgās attīstības traucējumi. Šajos gadījumos esot ļoti uzkrītoši redzams, ka bērniem trūkst elementāras zināšanas un izpratnes higiēnas un seksuālās uzvedības tēmās. Pēc psiholoģes vārdiem, šie bērni nonāk "smagajā sodu izpildes sistēmā", jo pieaugušie nav spējuši apsēsties blakus un vienkāršā valodā izskaidrot, kas ir normāli un kas nav atļauts, un tā ir tieši pieaugušo atbildība.

Skara uzsvēra, ka nenoliedzami par sodāmu rīcību vienmēr ir jāziņo tiesībsargājošajām iestādēm, bet vienlaikus retoriski jautāja: "Vai pilnīgi jebkuru bērna rīcību būtu jākriminalizē? Noteikti nē!" Viņa akcentēja vizuālo materiālu nozīmi, jo īpaši darbā ar specifiskajiem bērniem, sakot, ka pieaugušajiem ir jāspēj būt ļoti radošiem vizuālo materiālu un piktogrammu izstrādē, jo ir jauniešu grupas, kas spēj uztvert tikai šādu informāciju.

Klīniskā psiholoģe, Latvijas Universitātes doktorante psiholoģijas zinātnē, viena no minētā mācību materiāla adoptētājām Latvijā Kristiāna Kalniņa skaidroja, ka cilvēka seksualitāte ir daudz plašāka par dzimumaktu un ietver izpratni, sociālās normas, valodu, veselīgu ķermeņa izjūtu. Viņa norādīja, ka "Karogu sistēma" ir vērsta uz to, lai speciālisti mācītos ieraudzīt, atpazīt un diskutēt, runāt par šiem jautājumiem, jo reizēm pieaugušie izvēlas nereaģēt vispār, jo nezina kā reaģēt.

Savukārt advokāts Rolands Bortaščenoks vērtēja, ka tiesībsarga atzinums parāda bīstamu tendenci Latvijas sabiedrībā, kad atbildīgās institūcijas vēlas ar regulējumu un normatīvajiem aktiem apšaubīt un kontrolēt profesionāļu darbu, radot gan valsts, gan nevalstiskajā sektorā nedrošību un bailes risināt jebkuru jautājumu, kas skar bērnu un jauniešu seksualitāti.

Viņš norādīja, ka Tiesībsarga birojs, kritizējot gan Veselības, gan Izglītības un zinātnes ministrijas, Bērnu aizsardzības centru un biedrību "Papardes zieds", būtībā apšauba profesionāļu spēju apzināties savas kompetences robežas un praksē rīkoties atbilstoši Latvijas tiesību aktiem.

"Neuzticēšanās profesionāļiem liek apšaubīt tiesībsarga vēlmi patiesi un dziļi izprast speciālistu un vecāku patiesās vajadzības pēc valsts atbalsta. No atzinuma nav redzams, ka tiesībsargs, vērtējot "Karogu sistēmas" metodi, būtu apzinājies to, ka pārbaudes lietas izpētes priekšmets iziet tālu aiz juristu profesionālās kompetences un tiesību zinātnes robežām. Izpētes priekšmets aptver ne tikai tiesību zinātnes jautājumus, bet arī psiholoģijas, medicīnas, sociālā darba, antropoloģijas, socioloģijas un pedagoģijas zinātņu izpētes jautājumus. Tātad, lai izdarītu secinājumus par sistēmas kā metodes piemērotību, būtu jāveic starpdisciplināra izpēte, iesaistot attiecīgo zinātņu ekspertus, kas konkrētajā gadījumā nav ticis darīts," sprieda Bortaščenoks.

Ķelle piebilda, ka tiesībsarga atzinumā ir saskatāma arī pozitīva nianse, proti, viņa pārstāvji atzinuši, ka seksuālās izglītības jomā valstij ir jāveido sistēma un ka līdz šim tikai nevalstiskās organizācijas strādājušas šajā jomā.

Viņa atzina, ka, tulkojot "Karogu sistēmas" grāmatu, biedrībai nebija resursu to precīzi adaptēt Latvijas normatīvajiem aktiem, kas dažos brīžos, skatoties atrauti, var radīt formālas neatbilstības. "Tā bija mūsu kļūda. Bet atgādinām, ka esam sabiedriska organizācija ar tādiem resursiem, kādi ir," sacīja Ķelle.

"Papardes zieds" ir nevalstiska organizācija, kas jau gandrīz 30 gadus sniedz informatīvu un praktisku atbalstu jauniešiem, vecākiem un pedagogiem seksuālās un reproduktīvās veselības un tiesību jautājumos.

"Karogu sistēma" nav vienīgā "Papardes zieda" aktivitāte: 2023.gadā tika novadītas 1256 bērnu un jauniešu neformālās izglītības nodarbības gandrīz 19 000 dalībnieku par dažādiem tematiem: gan par drošām romantiskām attiecībām, pubertāti, kontracepciju, gan atkarību problemātiku, gan drošām attiecībām internetā un citām tēmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu