Putins apgalvo, ka T-90M tanks esot labākais pasaulē. Ukraiņi pierāda pretējo (17)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: X02440/Scanpix

Krievijas galvenā tanku un dzelzceļa vagonu ražotāja "Uralvagonzavod" apmeklējuma laikā kara noziedznieks Vladimirs Putins tanku "T-90M Proryv" nodēvējis par "pasaulē labāko galveno kaujas tanku".

"Mūsu puiši, tanku ekipāžas un pat pretinieki atzīst to pašu: "T-90M Proryv" ir labākais transportlīdzeklis pasaulē," paziņoja Putins.

Putina piezīmes izskan laikā, kad Ukrainā turpinās karš un Krievijas bruņotie spēki cieš ievērojamus zaudējumus.

Ieviests kā modernizācija padomju laiku T-90 tankam, kas ir viens no Krievijas modernākajiem tankiem, 2020. gadā T-90M sastapās ar nopietniem pretiniekiem - Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Saskaņā ar ziņojumiem kopš 2022. gada 24. februāra Ukrainas spēki iznīcinājuši vismaz 70 T-90M tankus, aptuveni seši kā trofejas ir nonākuši Ukrainas bruņoto spēku rīcībā.

Šajā sakarā vērts atgādināt par pavisam nesen notikušo kauju Avdijivkas ziemeļos. Ukrainas spēki veiksmīgi iznīcināja kārtējo okupantu modernāko T-90M "Proryv" tanku. Šoreiz mērķi iznīcināt palīdzēja Rietumu tehnika - divas "Bradley" kaujas mašīnas. Tas parādīja T-90M tanka nepilnības konstrukcijā.

Analītiķi ir konstatējuši šī tanka vājās vietas, tostarp ierobežotu redzamības lauku tanku komandierim un šāvējam, kā arī citas nepilnības.

Neskatoties uz nepilnīgajām bruņām, T-90M ir gana uzņēmīgs pret modernu prettanku ieroču un FPV dronu uzbrukumiem.

Putina nelokāmais atbalsts T-90M nonāk pretrunās ar Rietumu ekspertu vērtējumiem, kuri identificējuši kritiskās nepilnības, kas raksturīgas padomju laiku tankiem, tostarp bāzes versiju T-90, kuras pamatā ir aukstā kara laikmeta T-72 tanks.

Jau iepriekš ziņots, ka ukraiņiem kopš 2022. gada 24. februāra ne vienu reizi vien izdevies iznīcināt okupantu modernāko kaujas tanku T-90M.

Šos tankus dēvē arī par "Proryv", kas latviešu valodā nozīmē "Izlaušanās". Krievijas bruņotajiem spēkiem šis tanks skaitās modernākā kaujas platforma. Tā ir galvenā kaujas tanka T-90 padziļināta modernizācija.

Līgumu par šo tanku piegādi Krievijas Federācijas Aizsardzības ministrija un militārās tehnikas ražotājs "Uralvagonzavod" noslēdza 2017. gada 24. augustā. Savukārt T-90M dienestā parādījās 2020. gada pavasarī.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu