Netanjahu: Izraēla saglabās militāru kontroli arī divu valstu risinājuma gadījumā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. Foto: Reuters/ScanPix

Izraēla saglabās militāru kontroli pār visām palestīniešu teritorijām arī gadījumā, ja tiktu īstenots divu valstu risinājums starp Izraēlu un palestīniešiem, pirmdien paziņoja Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

"Jebkurā gadījumā, ar vai bez pastāvīga atrisinājuma, Izraēla uzturēs pilnu drošības kontroli pār visiem rajoniem uz rietumiem no Jordānas upes," tai skaitā Jordānas Rietumkrastu un Gazas joslu, videopaziņojumā sacīja Netanjahu.

Izraēlas svarīgākā sabiedrotā ASV aizvien biežāk aicina uz divu valstu risinājumu, kas paredz mierīgu līdzāspastāvēšanu starp Izraēlu un palestīniešu valsti, balstoties uz Izraēlas kopš 1967.gada okupēto palestīniešu teritoriju robežām, kas ietver Jordānas Rietumkrastu, Austrumjeruzalemi un Gazas joslu.

Vašingtona arī mēģina panākt divu valstu risinājumu kā līdzekli, lai izbeigtu gan tagadējo karu Gazas joslā, gan desmitiem gadu seno Tuvo Austrumu konfliktu.

Izraēlas labējais politiķis Netanjahu ir lielā mērā balstījis savu ilgo politisko karjeru uz viņa deklarēto pretošanos divu valstu risinājumam, un viņš pirmdien vēlreiz apliecināja šo nostāju.

Netanjahu valdība svētdien noraidīja pastāvīgu miera vienošanos ar palestīniešiem, kas būtu uzspiesta ar "starptautiskiem diktātiem", un viņa ministru kabinets vienprātīgi pieņēma attiecīgu deklarāciju.

Netanjahu reaģēja uz mediju ziņām, ka ASV un citas sabiedrotās varētu atzīt palestīniešu valsti bez Izraēlas piekrišanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu