1999. gada septembrī lietuviešu diplomāti Maskavā brīdināja vadību Viļņā par jaunā Krievijas premjerministra Vladimira Putina brutalitāti, tomēr viņa izredzes kļūt par prezidentu toreiz novērtēja kā "ļoti apšaubāmas". Nepilnu gadu pēc tam vēstniecība bija sagatavojusi slepenu dosjē par to, kā bijušais VDK ierēdnis pusgada laikā visu varu sakoncentrējis savās rokās un mēģina atdzīvināt Krievijas imperiālistisko pagātni, lai tādā veidā vairotu savu ietekmi pasaulē.

"Krievijas militārās aprindas Putinu uzskata par savējo," ierobežotas pieejamības dokumentā 100 dienas pēc prezidenta vēlēšanām rakstīja toreizējais Lietuvas vēstnieks Maskavā Zenons Namavičs.

Lietuvas Ārlietu ministrijas arhīva materiāli atklāj, kā Lietuvas diplomāti raudzījās uz liktenīgajā 1999. un 2000. gadā Kremļa iekšienē notiekošajām iekšējām cīņām starp Borisa Jeļcina "ģimeni", "Pēterburgas liberāļiem" un spēka struktūrām.

Lietuvas portāla "15min.lt" redakcija ir iepazinusies ar diplomātiskajiem dokumentiem vairāk nekā 500 lappušu garumā. Tajās ir autentiski tā brīža vērtējumi par Čečenijas kara iespaidu uz Putina virzīšanos augšup pa varas vertikāli un Rietumvalstu līderu vienaldzību pret pirmajām autoritārisma vēsmām, kas, kā zināms, 22 gadus vēlāk novedīs pie pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un prātam neaptveramiem kara noziegumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X