Masks kļuvis par Nobela miera prēmijas kandidātu (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV biznesmenis un bagātākais cilvēks pasaulē Īlons Masks izvirzīts Nobela miera prēmijai. Viņa kandidatūru izvirzījis norvēģu deputāts Mariuss Nīlsens, vēsta “Daily Mail”.

Pēc parlamentārieša vārdiem, Maska kandidatūra izvirzīta tāpēc, ka “Masks dod iespēju izteikt savus uzskatus un aizstāv vārda brīvību polarizētajā pasaulē”. Tāpat Nīlsens uzsvēris, ka Maska vadībā radītas arī mākslīgo pavadoņu sistēmas “Starlink”.

“Daudzas tehnoloģiju kompānijas, ko radījis, kuras vada un kam īpašnieks ir Masks, ir paredzētas sabiedrības uzlabošanai, zināšanu papildināšanai par Zemi un kosmosu, kā arī nodrošina sakarus un komunikāciju globālā līmenī, kas ļāvis padarīt pasauli par drošāku vietu,” paziņojis Nīlsens.

Nominantu saraksts Nobela miera prēmijai tiks laists klajā martā. Komitejā ir piecu cilvēku žūrija, ko nosaka Norvēģijas parlaments.

Tiek norādīts, ka Nobela miera prēmijai varētu tikt izvirzīti arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, ANO vadītājs Antoniu Gutērrešs, Romas pāvests Francisks, Kolumbijas prezidents Gustavo Petro, bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, britu ekologs Deivids Atenboro, austrāliešu aktīvists Džulians Asānžs un palestīniešu žurnāliste Hinda Hudari.

2023. gadā Nobela miera prēmiju piešķīra Irānā ieslodzītajai cilvēktiesību aizstāvei Nargesai Mohamadi. Nobela prēmijas komiteja viņai par labu lēma, ņemot vērā “cīņu pret sieviešu apspiešanu Irānā un cīņu par cilvēka tiesībām un brīvību”.

Taisnības labad jāpiebilst, ka potenciālo nominantu vidū esošie Masks un Tramps aktīvi iestājas pret militāro palīdzību Ukrainai, kas faktiski veicina Krievijas agresiju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu