Zinātnieki atrod mikroplastmasu katrā no nesen pārbaudītajiem cilvēka placentu paraugiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Ņūmeksikas Universitātes (ASV) zinātnieku komanda atradusi mikroplastmasu visos nesen pētītajos ziedoto placentas audu paraugos. Katrā no tiem tās deva svārstījās no 6,5 līdz 790 mikrogramiem uz vienu gramu audu.

Pētījuma rezultāti, kas publicēti zinātniskajā žurnālā “Toxicological Sciences”, liecina, ka lielāko daļu no kopējās plastmasas (54%) veidoja polietilēns (materiāls, ko izmanto plastmasas maisiņu un pudeļu izgatavošanai), ziņo “IFL Science”.

Lai noteiktu atrasto plastmasu daudzumu un veidus, zinātnieki sadalīja taukus un olbaltumvielas visos 62 placentas paraugos. Pēc tam katru no tiem ievietoja ultracentrifūgā. Pēc centrifūgas darbināšanas mēģenes apakšā palika granulas.

Pēc tam zinātnieki izmantoja pirolīzi - metāla kausā uzkarsēja plastmasu līdz 600 °C un pēc tam reģistrēja gāzu emisijas, sadegot dažādiem šī materiāla veidiem noteiktā temperatūrā.

Kampena laboratorijas doktorants Markuss Garsija, kurš veica pētījumu, norāda, ka līdz šim ir bijis grūti noteikt mikroplastmasas daudzumu cilvēka audos. Parasti pētnieki vienkārši saskaita mikroskopā redzamo daļiņu skaitu, pat ja dažas ir pārāk mazas, lai tās saskatītu.

Lai gan mikroplastmasa jau ir cilvēka organismā, nav skaidrs, kā tā ietekmē veselību. Tradicionāli tiek uzskatīts, ka tā ir bioloģiski inerta, taču dažas daļiņas ir tik mazas, ka tās mēra nanometros - miljardajās metra daļās - un tās var iekļūt šūnu membrānās.

“Ja deva sāk palielināties, tas ir iemesls bažām. Ja mēs novērojam ietekmi uz placentu, tas varētu ietekmēt zīdītāju dzīvi uz planētas. Un tas ir slikti,” teica vadošais pētnieks Dr. Metjū Kampens.

Kampens arī pauda bažas par to, cik ātri mikroplastmasa var uzkrāties placentā, jo šis pagaidu reproduktīvais orgāns darbojas tikai astoņus mēnešus. Tas rada jautājumus par to, kas notiek citos ķermeņa orgānos, kuros plastmasa var uzkrāties ilgākā laika periodā.

Pētnieku komanda plāno veikt citus pētījumus, lai noskaidrotu, kā mikroplastmasa ietekmē veselību un vai tā var izraisīt slimības.

Atgādinām, ka mikroplastmasa pirmo reizi tika konstatēta grūtnieču placentā 2020. gadā. Tā tika konstatēta četrām veselām sievietēm, kurām bija normāla grūtniecības un dzemdību norise. Zinātnieki uzskata, ka mātes šīs daļiņas absorbēja vai ieelpoja.

Papildus polietilēnam pētījumā tika atrastas arī polivinilhlorīda (PVC), neilona un polistirola daļiņas. To īpatsvars bija 10%. Tika atrasti arī deviņi citi polimēri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu