Noskaties Kāpēc uzņēmumi izvairīgi vērtē elektromobiļu iegādi?

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vairāk nekā 70% jaunu vieglo automašīnu Latvijā iegādājas juridiskās personas, un lauvas tiesa nonāk uzņēmumu autoparkos vai kompānijās, kas tos nodrošina. Autoparku uzturētāji un pilna servisa nomas pirmās sajūt jaunākās tendences, tostarp arī pieprasījumu pēc noteiktiem degvielas veidiem un elektromobiļiem.

"ALD Automotive" darbojas visā Baltijā, un tendences visās trīs valstīs ir līdzīgas: dīzeļdzinēju īpatsvars samazinās, hibrīdu daļa pieaug, bet "ballīti" kontrolē benzīna automašīnas. Elektromobiļu un lādējamo hibrīdu īpatsvars joprojām ir neliels.

Pilna servisa nomas uzņēmuma "Mobire Latvija" novērojumi ir līdzīgi. 2023. gadā klienti pārsvarā izvēlējušies benzīna automobiļus. Tie aizņēmuši vairāk nekā pusi darījumu, kamēr dīzeļi - labi ja trešdaļu. Kā ALD, tā "Mobire" pārstāvji atzina - uzņēmumi piesardzīgi vērtē elektromobiļu iegādi, jo tie ir dārgi.

Izņēmums ir starptautisko kompāniju filiāles, kas saņem norādījumus no mātesuzņēmumiem. Latvijas uzņēmumus no bezizmešu auto iegādes attur arī valsts atbalsta trūkums juridiskām personām. Kaimiņos ir citādi. Lietuvā uzņēmumiem ir lielāka motivācija iegādāties bezizmešu automašīnas. Un, pat ja viss iepriekšminētais tiktu atrisināts, paliktu vēl viena būtiska problēma - elektromobiļu atlikusī vērtība, kas patlaban ir lielais nezināmais visā Eiropā un pat ārpus tās.

Lādējamā hibrīda Ahilleja papēdis savukārt ir cena un nepieciešamība to papildus lādēt, ko daudzi nevēlas darīt. Tad kāds būs autoparku iedalījums pēc degvielas veida 2024. gadā?. M. Mauriņš no ALD domā, ka 40% būs benzīna auto, dīzeļi - 20%, pašuzlādes hibrīdi tikpat, bet elektromobiļi un lādējamie hibrīdi sasniegs labi ja 5%.

Plašāk "TV Autoziņas" sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu