Pēc hutiešu uzbrukuma Sarkanajā jūrā sācis veidoties milzīgs naftas plankums; ASV brīdina par vides katastrofu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Naftas plankums, kas jau izveidojies no kravas kuģa “Rubymar” noplūdušās naftas, ir gandrīz 30 kilometru garš. Taču tas var kļūt vēl lielāks. Kuģis, kuram trāpīja hutiešu raķete, lēnām piepildās ar ūdeni. Ja tas nogrims, jūrā nonāks arī 41 000 tonnu mēslojuma.

Pēc Jemenas hutiešu kaujinieku raķešu uzbrukuma kravas kuģim ASV militārie spēki ir brīdinājuši par vides katastrofu Sarkanajā jūrā. Saskaņā ar ASV reģionālās pavēlniecības “Centcom” sniegto informāciju uzbrukuma rezultātā ir izveidojies gandrīz 30 kilometrus garš naftas plankums. Kuģis ir noenkurots uz dienvidiem no Bab al-Mandabas šauruma un lēnām piepildās ar ūdeni. “Rubymar” pārvadāja aptuveni 41 000 tonnu mēslojuma, kas varētu nonākt Sarkanajā jūrā un saasināt vides katastrofu.

Pagājušajā svētdienā hutieši apgalvoja, ka ar raķetēm uzbrukuši kravas kuģim Bab al-Mandabas šaurumā pie dienvidu ieejas Sarkanajā jūrā un nopietni to sabojājuši. UKMTO, kas ir daļa no Lielbritānijas jūras kara flotes, ziņoja par uzbrukumu un pavēstīja, ka apkalpe ir evakuēta uz drošu vietu. Džibutijas ostas pārvalde pēc tam ziņoja, ka ar Belizas karogu peldošā kuģa “Rubymar” apkalpe ir droši nokļuvusi Džibutijā.

Kuģa operators, Grieķijas “Blue Fleet Group”, laikrakstam “New York Times” paziņoja, ka “Rubymar” vēl nav nogrimis. Saskaņā ar uzņēmuma plāniem kuģi paredzēts aizvilkt uz Džibutiju un uz tā esošos mēslošanas līdzekļus pārkraut citā kuģī. Starptautiski atzītās Jemenas valdības premjerministrs un ārlietu ministrs Ahmeds bin Mubaraks aicinājis citas valstis un organizācijas piedalīties vides aizsardzības pasākumos, ja kuģis nogrimtu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu