Noskaties Miljonāra Šeflera dzīvesvietās veiktas kratīšanas; iespējams, mēģinājis apiet ES sankcijas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Eiropas Savienība šonedēļ vienojās par jaunu sankciju noteikšanu Maskavai. Šī jau ir trīspadsmitā sankciju pakete, saraksts papildināts ar jauniem uzņēmumiem un personām. Viņu vidū arī Krievijas vadošās personas cietumā, kurā tika nobendēts Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs. ​Kaut iesaldēti ir miljardi Krievijas oligarhu naudas, Briselē arvien nevar vienoties, kā līdzekļus legāli konfiscēt un, kā solīts, nodot Ukrainai, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Līdz šim ierosināti arī vairāki kriminālprocesi par mēģinājumu pārkāpt Eiropas Savienības sankcijas. Mūsu rīcībā ir ziņas, ka radošu pieeju savas iesaldētās naudas atgūšanā centušies izmantot oligarhs Pjotrs Avens ar sava kompanjona Jurija Šeflera palīdzību.

Pjotrs Avens var brīvi uzturēties Latvijā. Līdzās Krievijas pilsonībai viņš ir arī Latvijas pilsonis. Iesaldēti ir vairāki ar Avenu saistīti īpašumi - Klauģu muiža Madonas novadā, nams Rīgas centrā un helikopters, kuram Klauģu muižas teritorijā izveidots speciāls lidlauks.

Šis gaisa kuģis savulaik vizinājis arī Romas pāvestu Benediktu XVI viņa vizītes laikā Latvijā. Tā kā Avens kopš kara sākuma iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstā, Civilās aviācijas aģentūra helikopteru Bell 429 aizliedza izmantot un tas stāvēja Rīgas lidostas teritorijā.

Par 7 ar pusi miljoniem dolāru savulaik iegādātais gaisa kuģis Avenam caur uzņēmumu "Country Heli" piederēja uz pusēm ar miljonāru Juriju Šefleru. Uzņēmumam bija sakrājies 75 tūkstošu nodokļu parāds, un Valsts ieņēmumu dienests naudu piedzina, helikopteru pārdodot izsolē. To 2022.gada nogalē organizēja tiesu izpildītāja Elīna Balasanjana.

Raidījums "De facto" ziņoja, ka lidaparātu izsolē par 3,6 miljoniem eiro (3 604 590) iegādājās Latvijā reģistrēta kompānija "SPVholdings", kuras patiesais labuma guvējs ir lietuvietis Artūrs Rakausks. Viņam pieder būvniecības veikalu tīkls "Kesko Senukai".

Civilās aviācijas aģentūra "Nekā personīga" informēja, ka pērn aprīlī Bell 429 noņemti visi aizliegumi un helikopters pārreģistrēts jaunajam īpašniekam. viņš to nav izmantojis. Lidaparāts joprojām iekļauts Latvijas Civilās aviācijas gaisa kuģu reģistrā ar līdzšinējo reģistrācijas numuru.

Un "Flightradar 24" kartē pēdējos mēnešos nav fiksēti lidojumi ar kādreizējo Avena un Šeflera kopīgo mantu.

3,6 miljonus par pārdoto helikopteru ieskaitīja tiesu izpildītājas depozīta kontā. Pēc parāda atdošanas Valsts ieņēmumu dienestam puse no summas pienācās Šeflera uzņēmumam "Čiekuri - Shishki". Avenam pienākošos līdzekļus izmaksāt tiesu izpildītājs nedrīkstēja.

Tālākās darbības bija visai neierastas. Miljonārs Šeflers nepieprasīja savu daļu naudas. Viņa uzņēmums "Čiekuri - Shishki" uzreiz pēc izsoles vērsās Rīgas rajona tiesā Jūrmalā pret SIA "Country Heli", prasot atgūt senu parādu.

No sprieduma, kas ir "Nekā personīga" rīcībā, izriet, ka pirms deviņiem gadiem 2015.gada maijā "Čiekuri - Shishki" aizdevuši "Country Heli" vairāk nekā 3 miljonus eiro (3 407 347). Parāds ar procentiem bijis jāatmaksā līdz 2021.gada maijam, taču nauda nav atdota.

Lietu skatīja tiesnesis Raimonds Buls. Pagājušā gada 13.septembrī viņš nosprieda piedzīt no "Country Heli" par labu Šeflera uzņēmumam ar procentiem un tiesas izdevumiem 3 613 386 , kas ir gandrīz tikpat, par cik izsolīja helikopteru.

Tiesā Šefleram piederošo uzņēmumu pārstāvēja zvērināts advokāts Jānis Kārkliņš. Iepriekš viņš "Nekā personīga" sniedza viedokli kā sankcionētā Pjotra Avena pilnvarotais pārstāvis. Kārkliņa klients tiesā Jūrmalā, pēc viņa teiktā, bijis Šeflera uzņēmums.

Ar tiesneša Raimonda Bula spriedumu Šeflera uzņēmums ("Čiekuri - Shishki") no tiesu izpildītājas prasīja visu helikoptera pārdošanā iegūto naudu. Taču tiesu izpildītāja informēja sankciju uzraugus un process tika apturēts.

Ģenerālprokurors 11.novembrī iesniedza protestu par tiesneša Bula spriedumu, tā pamatotību tagad vērtē Augstākā tiesa. Tiesneša Bula spriedums tikmēr apturēts.

Šeflera darbībām uzmanību pievērsušas arī drošības iestādes.

"Nekā personīga" zināms, ka Valsts drošības dienests (pērn 9. novembrī) sācis kriminālprocesu par iespējamu Eiropas Savienības sankciju pārkāpšanas mēģinājumu, proti, par to, ka "Čiekuri – Shishki" no sava un sankciju sarakstos iekļautā Pjotra Avena uzņēmuma "Country Heli" Avena interesēs mēģinājuši iegūt miljonus no helikoptera pārdošanas.

Valsts drošības dienests mums sniedza ziņas, ka šī kriminālprocesa ietvaros ir veiktas kratīšanas divos objektos. Pēc mūsu rīcībā esošajām ziņām, pērn decembrī līgumi, to viltojumi, bankas kontu izraksti, piezīmes, e-pastu sarakstes, kas var saturēt informāciju par vienošanos apiet Eiropas Savienības sankcijas, meklēti Šeflera mājās Madonas novadā "Kalna dzīšļi", kā arī viņa dzīvesvietā Jūrmalā. Drošības dienests neprecizēja, cik personām šajā kriminālprocesā ir tiesības uz aizstāvību, un izmeklēšanas interesēs no plašākiem komentāriem atturas.

Nepilnu gadu pēc 2022. gada 24. februāra Eiropas Komisijas prezidente ziņoja par iesaldētiem 20 miljardiem Krievijas oligarhu naudas un bloķētiem 300 miljardiem Krievijas Centrālās bankas rezervju G7 valstīs un Eiropas Savienībā.

Īsā laikā solīja radīt struktūru, lai pārvaldītu šos līdzekļus un ieņēmumus nodotu Ukrainai. Tomēr divus gadus pēc kara sākuma joprojām nav radīts vienots mehānisms, kā konfiscēt Krievijas aktīvus. Šomēnes panākta vienošanās tikai par Krievijas centrālās bankas iesaldēto līdzekļu peļņas daļas novirzīšanu Ukrainai.

Latvijas finanšu iestādēs iesaldēti aptuveni 74 miljoni eiro; tiesas aizliegušas rīkoties ar 73 trim nekustamajiem īpašumiem, kas pieder sankcionētām personām.

Kaut arī ar katru jaunu sankciju paketi sankcionēto personu loks arvien pieaug, Brisele aizvien nav izlēmusi par Krievijas oligarhu iesaldēto lepno villu, jahtu un citu aktīvu atdošanu Ukrainas atbalstam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu