100 ietekmīgāko Eiroparlamenta deputātu sarakstā iekļauts viens Latvijas deputāts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Briselē bāzētās pētniecības platformas "EU Matrix" izveidotajā 100 ietekmīgāko Eiropas Parlamenta (EP) deputātu sarakstā no Latvijas astoņiem eiroparlamentāriešiem ir iekļauts tikai deputāts Roberts Zīle (NA), kurš nosaukts par septīto ietekmīgāko EP deputātu.

Zīle ir viens no vairākiem EP viceprezidentiem, un līdz šim publicētie līdzīgie topi liecina, ka amatiem ir būtiska loma, vērtējot EP deputātu ietekmīgumu.

Kā informēja politiķa pārstāvis Kārlis Būmeisters, pērn Zīle "EU Matrix" veidotajā topā ierindojās 16.vietā. Šogad no Baltijas politiķiem topā iekļauti vēl divi Lietuvas deputāti. Ietekmes reitings tiekot veidots, par pamatu ņemot "tūkstošiem dažādu faktu un datu".

Ietekmes reitingā vērtēts arī katras valsts deputātu kopējais veikums. No maksimāli iespējamajiem 33 punktiem Latvija ieguvusi 27,48 punktus. EP darbā Latvijas deputāti bijuši aktīvi transporta, digitalizācijas un finanšu jomās. Latvijas kaimiņvalstu deputātu kopējais ietekmes reitings ir zemāks - Igaunijai ir 24,78 punkti, Lietuvai - 17,56 punkti. Kopumā visietekmīgākie ir Vācijas deputāti, savukārt itāļu un franču deputāti.

Iepriekš ietekmīgāko eiroparlamentāriešu "Top 100" veidoja starptautiskā nevalstiskā organizācija "VoteWatch Europe". 2020. un 2021.gadā EP deputāte Sandra Kalniete (JV) bija vienīgā no Latvijas politiķiem, kas tolaik bija iekļauta ietekmīgāko eiroparlamentāriešu "Top 100" reitingā. Kalnietei savulaik bija nozīmīgs amats Eiropas Tautas partijas grupā EP. Savukārt 2019.gadā neviens no Baltijas valstu deputātiem netika iekļauts 100 ietekmīgāko politiķu sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu