Kādas ir zagļu iecienītākās auto markas un to modeļi?

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: fongbeerredhot/Shutterstock

​Vairākas desmitgades par papildu aizsardzību pret automašīnu zagļiem bija jādomā BMW, "Audi" un "Mercedes-Benz" īpašniekiem, bet tagad iezīmējas jauna tendence. Garnadži iecienījuši Dienvidkorejas zīmolu "Hyundai" un "Kia" krosoverus, un jo īpaši tos interesē automašīnas vecumā līdz trīs gadiem, novērojusi apdrošināšanas akciju sabiedrība "BTA Baltic Insurance Company" (BTA).

Pēdējos trīs gados BTA visvairāk atlīdzības pieteikumu no KASKO polises klientiem saņēmusi par "Hyundai" markas automašīnu nozagšanu. Zagļu iecienītākie ir vieglie pasažieru un apvidus auto jeb tā dēvētie krosoveri – "Santa Fe", "Tucson" un "Kona", un tos īpaši interesē pēc iespējas jaunāki auto.

Gandrīz visi nozagtie "Hyundai" nav vecāki par trīs gadiem. Īpaši aktīvi noziedznieki dienvidkorejiešu auto "medīja" 2022. gadā, kad tie naktīs tika aizbraukti no pagalmiem un stāvvietām ielu malā par spīti drošības sistēmām un mobilajās lietotnēs redzamajai informācijai par auto iedarbināšanu. Pērn noziedzīgajā pasaulē pieprasījums pēc šādiem auto saruka, tomēr Tālajos Austrumos ražotu spēkratu saimniekiem joprojām ir pamats uztraukumam.

4-10 gadu veco auto grupā BTA klientiem visbiežāk nozagti "Mercedes-Benz" markas auto, pat mikroautobusi "Sprinter".

"Modrību nevajadzētu zaudēt arī BMW, "Volvo" un "Volkswagen" automašīnu īpašniekiem. Lai gan paši šo zīmolu transporta līdzekļi tiek nozagti retāk nekā iepriekšējās desmitgadēs, tie joprojām bieži tiek apzagti. Jo īpaši augsts risks no rīta ieraudzīt automašīnu bez lukturiem, spoguļiem, stūres vai kādas citas detaļas ir 5 līdz 15 gadus vecu modeļu īpašniekiem," brīdina BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Vēl viena zīmīga tendence, kas īpaši pieņēmās spēkā 2022. gadā, ir automašīnu atslēgu zādzība. Šādi gadījumi konstatēti pat divreiz biežāk nekā pašu transporta līdzekļu aizdzīšana. Atslēgas lielākoties tiek zagtas jauniem spēkratiem. Divās trešdaļās no visiem gadījumiem bez atslēgas palikušas līdz septiņiem gadiem vecas automašīnas. Visbiežāk tās pārstāv "Toyota", "Volkswagen", "Volvo", "Audi" un "Mercedes-Benz" markas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu