Medijs ieguvis slepenus Krievijas dokumentus, kas apraksta kodolieroču pielietošanas principus (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Taktisko kodolieroču piemērošanas slieksnis Krievijā ir zemāks, nekā par to publiski runā Krievijas varas iestādes un diktators Vladimirs Putins, secināms no nopludinātiem slepeniem dokumentiem, kuru saturs kļuvis zināms laikrakstam “The Financial Times”.

Kā teikts šajos dokumentos, par taktisko kodolieroču pielietošanas iemeslu var kļūt, piemēram, pat situācija, ja Krievija zaudē 20% savu zemūdeņu.

“The Financial Times” žurnālisti iepazinušies ar 29 slepeniem failiem, kas veidoti periodā no 2008. līdz 2014.gadam.

Tomēr eksperti norāda, ka šie dokumenti ir aktuāli arī pašreizējai Krievijai militārajai doktrīnai.

Starp nopludinātajiem dokumentiem ir, piemēram, kara spēļu scenāriji un prezentācija Krievijas kara flotes virsniekiem.

Šajās kara spēlēs izmēģināti dažādi scenāriji, saskaņā ar kuriem Ķīna uzbrūk Krievijai. Viena šāda scenārija gadījumā Krievija uz otro uzbrukuma vilni atbild ar taktiskajiem kodolieročiem.

Prezentācijā flotes virsniekiem izklāstīti dažādi iemesli, kas var pamudināt Krieviju lietot taktiskos kodolieročus. Starp šiem iemesliem ir pretinieka karaspēka desants Krievijas teritorijā, Krievijas pierobežā izvietotā karaspēka sakāve vai arī nenovēršams pretinieka uzbrukums ar konvencionālajiem ieročiem.

Starp iemesliem ir arī “valstu atturēšana no agresijas”, “militāru konfliktu eskalācija” un “agresijas apturēšana, kā arī “Krievijas karaspēka sakāves nepieļaušana” un “flotes efektivitātes palielināšana”.

Kā laikrakstam norādījis Berlīnes Kārnegī centra eksperts Krievijas jautājumos, nopludinātie dokumenti apliecina, ka slieksnis Krievijas gatavībai pielietot kodolieročus ir diezgan zems gadījumos, ja Krievijai savus mērķus neizdodas panākt ar citiem līdzekļiem.

Krievijas diktators Vladimirs Putins gan daudz reižu izteicies, ka Krievija kodolieročus lietošot vien divos gadījumos – ja tādi ieroči tiks lietoti pret Krieviju vai ja radīsies draudi Krievijas valsts eksistencei.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu