Vicemērs: Liepāja gatava kļūt par kultūras meku, bet vēl jānodrošina ērta nokļūšanai līdz tai

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Liepāja. Ilustratīvs attēls
Liepāja. Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Liepāja 2027. gadā kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Daudzas iestrādes jau ir veiktas, lai šī valstspilsēta būtu gatava tūristu pieplūdumam, bet viens no vēl risināmajiem jautājumiem ir saistīts ar to, kā sekmīgāk nodrošināt tūristu nokļūšanu līdz Liepājai, ziņu medijam TVNET norāda Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Salvis Roga.

"Cilvēku plūsma jebkurai pilsētai ir vitāla nepieciešamība, lai veicinātu ekonomikas un konkurētspējas izaugsmi," uzsver Roga, atzīmējot, ka Liepāja ir valstspilsēta, kuru apmeklē ļoti daudz tūristu.

Jaunākie statistikas dati liecina, ka 2023. gadā Liepājas naktsmītnēs apkalpots līdz šim vēsturiski visvairāk tūristu.

Viesu skaits no citām Latvijas pilsētām Liepājā pērn ir pieaudzis par 13,1%, bet ārvalstu tūristu skaits – par 3,7%.

Roga uzskata, ka pilsētas līdzšinējās darbības tūristu piesaistei ir bijušas veiksmīgas un uzsver, ka pilsēta uz veciem lauriem gulēt negrasās.

"Nākamgad Liepāja atzīmēs savu 400. dzimšanas dienu, bet 2027. gadā mēs būsim Eiropa kultūras galvaspilsēta. Esam radījuši visus priekšnosacījumus, lai kļūtu par Latvijas kultūras meku – vietu, kur satiekas Eiropas kultūras dzīves veidotāji un tās baudītāji. Taču gulēt uz lauriem mēs neprotam, jo pilsētas būtība ir mainīties, iet uz priekšu un atrast arvien vairāk iespēju, kas ne vien veicinātu interesi Liepāju apmeklēt, bet arī nodrošinātu ērtu, viegli pieejamu veidu, kā līdz tai tikt," klāsta Liepājas vicemērs.

Kur ir problēma? Roga paskaidro, ka jau šobrīd dienas noslogotākajās stundās ir pārpildīti autobusi un vilcieni, bet viens no pilsētas attīstības pamatakmeņiem ir spēja nodrošināt daudzveidīgas mobilitātes iespējas.

"Ir svarīgi, lai cilvēki no punkta A līdz punktam B var nokļūt ērti, mūsdienīgi un droši," uzsver Roga. Viņaprāt, jāveicina arī autobraucēju pārsēšanās uz, piemēram, autobusiem. 

"Tas arī ir būtiski, lai Liepājas viesi varētu ērti aizbraukt uz citām pilsētām ne vien ar savu auto, bet arī sabiedrisko transportu."

Tāpat vicemērs pauž, ka mūsdienu cilvēks ir prasīgs un digitāls, tāpēc viņam ir svarīgi, lai, pārvietojoties jebkurā laikā un vietā, varētu ērti strādāt, uzlādēt telefonu, datoru, justies komfortabli savā sēdvietā un paļauties uz pārvadātāju, ka tas droši un plānotajā laikā nogādās galamērķī.

"Lai mūsu pilsētu sasniegtu pēc iespējas vairāk viesu, ir svarīgi, ka mums ir dažādi sadarbības partneri, kas palīdz nodrošināt mūsdienīgu starppilsētu sabiedriskā transporta satiksmi ne vien ar Rīgu, bet arī citām pilsētām," klāsta Roga.

Pilsētā attīstās kino industrija

Pavisam tuvā nākotnē būtisku izaugsmi Liepājā varētu piedzīvot kino industrija. Vicemērs atgādina, ka pērn pašvaldībā izveidots Kinofilmu uzņemšanas fonds, kas, viņaprāt, ir būtisks signāls kino cilvēkiem, ka viņi šeit ir gaidīti un viņu darbs novērtēts. Savukārt pilsēta viņus gaida, jo tādējādi iegūst pilsētas ekonomika. 

"Piemēram, viena producentu grupa, divas dienas Liepājā filmējot kadrus filmai, pie mums spēj atvest darba komandu ar vairāk nekā simts cilvēkiem. Šie cilvēki šeit nakšņo, ietur maltītes, iepazīst pilsētu un izmanto pilsētas piedāvātās tūrisma un kultūras aktivitātes," skaidro Roga.

Viņš arī stāsta, ka šobrīd pilsētas izaugsmes perspektīvas caur granta programmām un projektu līdzfinansējumu arvien vairāk tiek fokusētas tieši uz mazo un vidējo uzņēmēju atbalstu un uz nevalstiskā sektora organizāciju stiprināšanu. Vicemēra ieskatā līdz ar to mums ir jārēķinās, ka šādas aktivitātes piesaistīs pilsētai vēl lielāku cilvēku interesi.

Roga vēlreiz atzīmē, ka pašvaldībai ir nepieciešami ārējie sadarbības partneri, kas gatavi veicināt interesi par Liepāju. "Liepājnieku var ierobežot vienīgi mūsu pašu daudzās idejas, kuras visas neiespējam realizēt praktisku apsvērumu dēļ – tās ir par daudz un reizēm pārāk ambiciozas, tāpēc esam atvērti jebkurai sadarbībai, kas rezultējas abu pušu izaugsmē," klāsta vicemērs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu