Brazīlijas finanšu ministrs ierosina globālu "superbagātnieku" nodokli (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Brazīlijas finanšu ministrs Fernāndu Adāds.
Brazīlijas finanšu ministrs Fernāndu Adāds. Foto: EPA/Scanpix

Brazīlijas finanšu ministrs Fernāndu Adāds G20 valstu sanāksmē Sanpaulu kolēģiem ierosinājis noteikt globālu nodokli superbagātajiem, lai novērstu viņu mēģinājumus izvairīties no nodokļu nomaksas.

Adāds paziņoja, ka izvairīšanos no nodokļu nomaksas var novērst, starptautiski sadarbojoties", lai "tās dažas personas sniegtu savu ieguldījumu mūsu sabiedrības un planētas ilgtspējīgā attīstībā".

Viņš piebilda, ka Brazīlija līdz jūlijam cer panākt G20 dalībvalstu deklarāciju par starptautisku aplikšanu ar nodokļiem, tomēr preses konferencē pēc G20 valstu finanšu ministru sanāksmes Sanpaulu Adāds atzina, ka ceļš uz vienošanos nav viegls.

Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lul da Silva valsts G20 prezidentūras prioritāšu sarakstā iekļāvis jaunattīstības valstu problēmas, piemēram, nevienlīdzības mazināšanu un starptautisko institūciju reformu.

Organizācijas "Tax Justice Network" pērn veiktā pētījumā noskaidrots, ka nākamo desmit gadu laikā tā dēvēto nodokļu patvērumu dēļ pasaule varētu zaudēt nodokļu ieņēmumus 4,8 triljonu ASV dolāru (4,4 triljonu eiro) apmērā. Adids atsaucās uz šogad publicēto Parīzes Ekonomikas skolas paspārnē esošās laboratorijas "EU Tax Observatory" pētījumu, kurā secināts, ka pasaules miljardieriem piemērotā nodokļu likme sasniedz no 0 līdz 0,5% no viņu bagātības.

Pēdējo gadu laikā tādi skandāli kā tā dēvēto Panamas un Paradīžu dokumentu noplūdināšana ir izgaismojusi izvairīšanos no nodokļiem kā ierastu uzņēmējdarbības praksi.

Tajā pašā laikā pēc koronavīrusa pandēmijas ienākumu atšķirība starp superbagātajiem un lielāko daļu pasaules sabiedrības ir strauji pieaugusi, liecina nabadzības novēršanas organizācijas "Oxfam International" dati.

Pieaugot nevienlīdzībai, arvien vairāk izskan aicinājumi piemērot atbilstošas nodokļu likmes bagātajiem. Arī ASV prezidents Džo Baidens aicina noteikt miljardieriem minimālo ienākuma nodokli, lai gan ir maza iespējamība, ka ieceri atbalstīs ASV Kongress.

ANO Ģenerālā asambleja pērn pieņēma rezolūciju, kurā atbalsta ciešāku starptautisko sadarbību nodokļu jomā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu