Aptauja: 91% mājsaimniecību atzinīgi novērtē saules paneļu ietekmi uz to “maciņiem”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Nozares veiktajā aptaujā 91% mājsaimniecību atzina, ka ir ļoti vai kopumā apmierinātas ar uzstādīto saules paneļu ietekmi uz to “maciņiem”. Savukārt 55% atzina, ka izmaksu ietaupījums pat pārspējis to sākotnējās ekspektācijas.

Galvenie iemesli, kāpēc aptaujātie privātmāju īpašnieki izvēlējušies uzstādīt saules paneļus, ir rēķinu samazināšana (100%) un iespēja būt neatkarīgam no centralizētas enerģijas sistēmas (50%). Tikai 15% norādīja, ka tiem svarīgs iemesls bija rūpes par vidi.

Aptuveni 20% pašreizējo īpašnieku apsver iespēju nākotnē paplašināt vai modernizēt uzstādītās saules enerģijas sistēmas, piemēram, iegādājoties elektrotransportlīdzekļus vai mainot siltumapgādes sistēmas.

“Pētījums parāda, ka daudzas sākotnējās bažas neapstiprinājās, piemēram, par mūsu platuma grādiem un enerģijas ražošanas efektivitāti, ietaupījuma apmēru, uzturēšanu u.tml. Kopumā mēs redzam, ka Latvijā arī vēlajos rudens un ziemas mēnešos pareizi instalēti saules paneļi spēj nodrošināt pietiekami efektīvi ar enerģiju – respektīvi, šie rādītāji ir augstāki nekā sākotnējās ekspektācijas liecināja”, atzīst Edgars Bergholcs, Viedās un energoefektīvās pilsētvides tehnoloģiju asociācijas valdes loceklis un “Baltijas Elektro Sabiedrība” SIA valdes priekšsēdētājs.

35% aptaujāto respondentu nākotnē pozitīvi raugās saules enerģijas uzkrājošo bateriju virzienā, lai nodrošinātu maksimālu ekonomiju vai arī tās uzstādītu pēc tam, kad izbeigsies neto enerģijas uzkrājošā sistēma.

Viedās un energoefektīvās pilsētvides tehnoloģiju asociācijas un “Baltijas Elektro Sabiedrība” veiktā aptauja tika veikta šī gada janvārī. Tajā piedalījās 250 mājsaimniecības, kuras pēdējo divu gadu laikā ir uzstādījušas saules paneļus savām privātmājām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu