Francijas galēji labējo līderis sola pārrakstīt ES līgumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas galēji labējās Nacionālās apvienības līderis Žordāns Bardella.
Francijas galēji labējās Nacionālās apvienības līderis Žordāns Bardella. Foto: AFP/SCANPIX

Francijas galēji labējās Nacionālās apvienības (NR) līderis Žordāns Bardella, kas jūnijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās startē kā partijas saraksta pirmais numurs, vēlas pārrakstīt Eiropas Savienības (ES) līgumus un cīnīties pret "Fonderleienismu".

Klātesot partijas eiroparlamentāriešiem un amatpersonām, kuru vidū bija arī arī Marina Lepēna, Bardella iepazīstināja ar plānu "100 dienas mobilizācijai", un "100 dienas, lai uzvarētu" Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kuras "nelīdzināsies nevienām citām".

Bardella paziņoja, ka vēlēšanas būs gan "nacionālas, gan Eiropas" un tās būs iespēja sagatavoties 2027.gadā gaidāmajām Francijas prezidenta vēlēšanām, pēc kurām uzvaras gadījumā Nacionālā apvienība ierosinās "pārrakstīt Eiropas līgumus".

Politiķis kritizēja Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, paziņojot, ka viņa galvenais mērķis ir cīņa pret "Fonderleienismu" un liberālās Eiropas aizstāvjiem, kas vedot Eiropu pašnāvībā.

Viņaprāt, ES šobrīd balstā uz četriem pīlāriem - migrācijas un patvēruma līgumu, tā dēvēto Zaļo kursu, ES integrācijas padziļināšanu un bloka paplašināšanu.

Migrācijas jautājumā Francijas politiķis apsūdzēja fon der Leienu vēlmē pārvērst Eiropu par "dzelzceļa staciju" un aicināja EP vēlēšanas uztvert kā referendumu par migrāciju.

Kritizējot ES paplašināšanos viņš retoriski jautāja: "Ja tā nestrādā ar 27 dalībvalstīm, kādēļ gan lai strādātu ar 36". Bardella norādīja, ka ir divu veidu redzējumi par Eiropas nākotni - centralizētas Eiropas savienotās valstis un "Valstu Eiropa".

Dažādu valstu sadarbībai Bardella ierosina "trīskrāsu stratēģiju", lai "visu mainītu, neko neiznīcinot".

Zaļās zonas ir jomas, kur var kopīgi rīkoties. Oranžā krāsa ir jomām, kurās var kopīgi rīkoties ar nosacījumiem, piemēram, jautājumi, kas saistīti ar Šengenas zonu. Sarkanā zonā ir norādītas jomas, kurās darbība ir jādeleģē tikai dalībvalstīm, piemēram, migrācijas pārvaldība valstu robežās, enerģētika, diplomātija un aizsardzība.

Viņaprāt, tāds modelis ir pilnīgā pretstatā pašreizējai ES struktūrai, tādēļ būtu pilnībā "jāpārraksta līgumi", kas gan būtu iespējams tikai pēc Nacionālās apvienības uzvaras nākamajās Francijas prezidenta vēlēšanās.

Nacionālās apvienības EP vēlēšanu saraksta līderis kritizēja Makrona izteikumus par iespējamu Francijas karavīru sūtīšanu uz Ukrainu kā "ļoti bezatbildīgus" un "Francijas pozīciju vājinošu, spēlējot par labu Kremlim".

Pirms jūnijā gaidāmajām EP vēlēšanām vairākās bloka valstīs, piemēram, Francijā, Itālijā un Austrijā, sabiedriskās domas aptauju līderi ir nacionālistiskas partijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu