Kozlovskis uzbrukumu Okupācijas muzejam akcentē kā noziegumu hibrīdkara kontekstā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rihards Kozlovskis ES iekšlietu ministru sanāksmē uzbrukumu Okupācijas muzejam akcentēja kā noziegumu hibrīdkara kontekstā, informēja Iekšlietu ministrija.

Pirmdien Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē Briselē Kozlovskis dalībvalstu kolēģus informēja par pagājušajā nedēļā notikušo uzbrukumu Okupācijas muzejam Rīgā un nozieguma īstenotāju operatīvo aizturēšanu un apcietināšanu.

Ministrs pārējo ES valstu kolēģiem uzsvēra, ka šis noziedzīgais nodarījums Latvijā tiek vērtēts kopsakarā ar hibrīdkara apstākļiem, kuros šobrīd dzīvojam.

Sarunā par drošības situāciju ES Baltijas valstu un Somijas iekšlietu ministri norādīja uz hibrīduzbrukumiem, kas tiek īstenoti ar Krievijas un Baltkrievijas tiešu iesaisti. Ministri akcentēja, ka uzbrukumi var izpausties ļoti dažādi un migrantu izmantošana mēģinājumiem nelegāli šķērsot valsts robežu ir tikai viens no hibrīdkara veidiem.

Šādi noziegumi ir nopietns apdraudējums nacionālajai drošībai un iekšlietu dienesti pret šādiem hibrīduzbrukumiem attiecas ļoti nopietni, tāpat arī tālākajā procesā šādi noziegumi tiks vērtēti ar visu likuma bardzību, sodu piespriežot atbilstošu nodarījumam, norādīja Kozlovskis.

ES dalībvalstu Tieslietu un iekšlietu ministru padomē uzstājās arī Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko, kurš pateicās par pastāvīgo atbalstu un saņemto palīdzību no ES valstīm, taču atkārtoti uzsvēra, ka ātram militārajam atbalstam pašlaik ir izšķiroša nozīme.

Kozlovskis apliecināja Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainai līdz tās pilnīgai uzvarai, sniedzot palīdzību gan Ukrainas civiliedzīvotājiem, gan militāru un ekspertu līmeņa atbalstu.

Ministri diskutēja arī par Eiropas Komisijas ziņojumu saistībā ar situāciju Šengenas zonā un nelegālās migrācijas spiedienu uz ES ārējām robežām, kas atkal sāk palielināties.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas tiesa nedēļas nogalē piemērojusi apcietinājumu visiem trim par Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšanu aizdomās turētajiem cilvēkiem, noskaidroja aģentūra LETA.

Tiesa sestdien piemērojusi apcietinājumu vīrietim, kurš bija iemetis degmaisījumu Latvijas Okupācijas muzeja vadītājas Solvitas Vības kabinetā. Savukārt svētdien tiesa piemērojusi apcietinājumu divām pārējām iesaistītajām personām - vīrietim un sievietei.

Vīrietis, kuru Valsts policijas (VP) aizturēja aizdomās par degmaisījuma iemešanu Vības kabinetā, ir agrāk saistībā ar narkotikām policijas redzeslokā nonācis Latvijas pilsonis.

VP priekšnieks Armands Ruks iepriekš apliecināja, ka otrs vīrietis ir Olaines iedzīvotājs, kurš agrāk tiesāts par mantiskiem noziegumiem, savukārt trešā iesaistītā persona ir kāda Olaines iedzīvotāja, kurā arī iepriekš bijusi policijas redzeslokā.

Jau ziņots, ka nozieguma izdarīšanas motivācija vēl tiekot skaidrota, taču viena no galvenajām versijām ir tāda, ka nodarījums veikts, "pamatojoties uz naidu pret Latvijas valsti, iedzīvotājiem, brīvību un muzeju kā objektu".

Tagad tiek izmeklēts, vai tas bija individuāli motivēts noziegums, vai arī tam uz noziedzīgo darbību pastrādātājiem bijusi arī kāda "ietekme no malas", tostarp, no Krievijas, tāpēc policija izmeklēšanā sadarbojas ar Valsts drošības dienestu (VDD).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu