Pavasarī satiksme kļūs dzīvīgāka: obligātie darbi, kas jāveic tavam auto

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Virrage Images/Shutterstock

Nu jau gaisā virmo pavasara vēsmas, un arī astronomiskais pavasaris iestāsies pavisam drīz. Autoservisu pārstāvji norāda, ka ir daži darbi, kurus nekādi nedrīkst atlikt, jo tie ietekmē braukšanas drošību. Tā paša iemesla dēļ ar dažiem aprūpes darbiem nevajadzētu steigties. Kas tad ir svarīgākais, kas šoferim jāpaveic, gaidot pavasari?

Ziemas riepu nomaiņa uz vasaras riepām

Protams, viens no svarīgajiem darbiem, kas jāveic auto īpašniekam siltāku laikapstākļu gaidās, ir ziemas riepu nomaiņa. Autoservisa SIA "Auto Motīvs" servisa vadītājs Viesturs Megnis pauž: "Ja gaisa temperatūra jau pārsniedz +7 grādus, tad būtu laiks domāt par riepu maiņu."

Tajā pašā laikā tieši riepu maiņa ir tas pavasara darbs, kuru noteikti nevajadzētu arī sasteigt. "Šeit vajadzētu pievērst uzmanību gan laika prognozēm ilgākam periodam, gan arī tam, kad pārsvarā šoferis sēžas pie stūres. Ja tas ir arī agros rītos vai vēlu vakaros, tad pavasarī bieži vien temperatūra mēdz pazemināties arī zem 0 grādu atzīmes. Tad ar riepu maiņu nevajadzētu steigties," norāda V. Megnis, kura vadītais autoserviss ir atrodams arī lielākajā autoservisu meklēšanas platformā Latvijā "Motointegrator.lv".

Jāatceras, ka saskaņā ar Latvijas likumdošanu braukt ar radžotām ziemas riepām ir aizliegts no 1. maija. Viens no aspektiem, kādēļ veikt ziemas riepu nomaiņu, ir arī braukšanas drošība.

"Braukšana ar vasaras riepām ir drošāka! Automašīnai būs labāka vadāmība, īsāks bremzēšanas ceļš, drošāka braukšana lietus laikā, kā arī ekonomiskāks, mazāks degvielas patēriņš. Turklāt ziemas riepas siltos laika apstākļos pastiprināti dilst," stāsta Megnis.

Automašīnas rūpīga mazgāšana

Ziemā kaisīto reaģentu, piemēram, sāls, dēļ auto metāls sāk pastiprināti rūsēt – alumīnija detaļas oksidēties. Autoservisa vadītājs iesaka, ka pēc ziemas sezonas auto jānomazgā īpaši rūpīgi – vēlams spēkratu nomazgāt arī no apakšas.

Automašīnas salona tīrīšana

Kāpēc gan auto mazgāšanai jābūt obligāto darbu sarakstā? Izrādās šeit no svara nav tikai paša labsajūta un estētika. "Ziemas laikā sālsūdens un kūstošais sniegs nereti ir nonācis uz salona auduma, visbiežāk – kāju zonā. Tas var radīt arī pelējumu, nemaz nerunājot par nepatīkamām smakām. Lai to novērstu, tad dažreiz nākas izjaukt salona iekšējo apdari, mīkstinājumus, skaņas izolācijas un visu kārtīgi izžāvēt," stāsta servisa "Auto Motīvs"  vadītājs.

Ritošās daļas pārbaude un auto apskate no apakšpuses

Ziemas periodā ir smagāki auto ekspluatācijas apstākļi, tādēļ arī biežāk rodas bojājumi. Savlaicīgi tos pamanot un novēršot, var samazināt jau turpmākās remontu izmaksas. Autoservisa pārstāvis atgādina, ka gumijas detaļas mēdz saplaisāt, bet dziļajās sniega kupenās var tikt norautas aizsargu plastmasas detaļas.

"Autoservisa speciālisti pārbaudīs visus gumijas putekļu sargus, savilcējus, bremžu daļas, atjaunos saplēstos stiprinājumus," stāsta V. Megnis.

Kondicioniera darbība

Sākoties siltākam laikam, jāpārbauda vai pietiekoši labi atvēsina auto salonu – bieži vien par kondicioniera nedienām sākam apjaust kādā saulainākā pavasara dienā.

"Ja šķiet, ka kondicionieris nedarbojas kā nākas, ir jāvēršas pie speciālistiem. Iespējams, ka būs līdzēts ar gāzu uzpildīšanu. Ja ne – tad remonts," lakonisks ir "Auto Motīvs" servisa vadītājs.

Viņam piekrīt arī "Andre Motors" servisa vadītājs Sandis Buraks, kurš iesaka veikt arī kondicioniera sistēmas dezinfekciju. “Nereti pavasarī klienti sūdzas, ka salonā sāk nelāgi ost pēc… mitruma sasmakuma. Parasti pēc kondicioniera sistēmas dezinfekcijas visi brauc laimīgi ar svaigu ziedu aromātu salonā," pauž Buraks.

Citu sīkumu pārbaude un nomaiņa

Ziemā logu slotiņas cieš vairāk nekā vasaras periodā, līdz ar to var samainīt logu slotiņas uz jaunām. Kā arī var jau sākt lietot vasaras logu šķidrumu, kurš labāk nomazgā vējstiklu un kam ir patīkamāka smarža.

Pavasarī – vairāk dažādu satiksmes dalībnieku uz ceļiem

Autoservisu pārstāvji iesaka veikt pavasara darbus pareizajā laikā - ne par vēlu, ne par ātru. Taču dažādu sīkumu kopums veido kopējo automašīnas braukšanas kvalitāti, kā arī drošību.

"Līdz ar pavasara iestāšanos uz ceļiem aktīvāki kļūst visu veidu transportlīdzekļu īpašnieki. Tāpat arī arī tiek rīkoti dažādi pasākumi, kas palielina "masveida" kustības uz ceļiem iespējamību arī brīvdienās. Piemēram, motosezonas atklāšana, dažādas orientēšanās spēles, tūlīt gaidāmais "Sieviešu rallijs" u.c.," stāsta autoservisu digitālās platformas "Motointegrator.lv" pārstāvis Ivars Klints.

Atbalstot vienu no šādiem pasākumiem, "Sieviešu ralliju", "Motointegrator.lv" šogad nodrošinās arī palīdzību uz ceļa - lai dažādās ķibeles neaizēnotu rallija dalībnieču prieku. "Sieviešu rallijs" šogad norisināsies Zemgales reģionā, un tur, ja būs nepieciešamība, palīdzību nodrošinās "Vāģi Racing" un "LG EVO" autoservisu mehāniķi.

Kopumā vairāk nekā vairāk 900 Latvijas autoservisus var atrast visus vienuviet - digitālajā platformā "Motointegrator.lv", kas patlaban ir lielākā šāda veida platforma Latvijā. Digitālā platforma ir paredzēta vieglo automašīnu un motociklu servisu atrašanai, un to var izmantot gan privātas, gan juridiskas personas. Meklējot auto remontdarbu vai apkopes veicēju, automašīnas īpašnieks var izvērtēt gan autoservisa piedāvātās cenas, gan iepriekšējo apmeklētāju vērtējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu