2,6 tonnas smags objekts automašīnas lielumā: piektdien uz Zemes var nolīt SKS "bateriju lietus"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Piektdienas vakarā pēc Viduseiropas laika Zemes atmosfērā varētu sadegt jau pirms vairākiem gadiem no Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) atdalījies akumulatora bloks, par to, atsaucoties uz Vācijas Aerokosmisko centru (DLR) un Federālo ekonomikas un klimata aizsardzības ministriju, ziņo laikraksts “Die Zeit”.

Federālais civilās aizsardzības un katastrofu seku likvidēšanas birojs jau ceturtdien izsūtīja brīdinājumus, kuros teikts, ka Vācijā ir ļoti zems atlūzu nokrišanas risks. Taču pastāv iespēja redzēt spožu gaismu vai dzirdēt dobju troksni, kad akumulatora bloka atlūzas pārsniegs skaņas barjeru.

Paredzams, ka bateriju daļas nonāks Zemes atmosfērā virs Ziemeļamerikas. Vācijas Aerokosmiskais centrs Ūdemā sekos līdzi šim procesam un ziņos federālajām ministrijām.

2,6 tonnas smagais akumulatoru bloks no Starptautiskās kosmiskās stacijas (SKS) atdalījās jau 2021.gada martā.

Bloku veido 48 novecojuši niķeļa-ūdeņraža akumulatori, kas tika aizstāti ar jaudīgākām litija jonu enerģijas uzglabāšanas ierīcēm.

Niķeļa-ūdeņraža baterijas tika izstrādātas ASV kosmosa programmai 1970.gadu sākumā. Šo akumulatoru priekšrocība ir ļoti ilgs kalpošanas laiks; pat desmitiem tūkstošu uzlādes un izlādes ciklu tiem nevar kaitēt. Niķeļa-ūdeņraža akumulatora trūkums ir tā salīdzinoši zemais enerģijas blīvums, kas ir aptuveni trešdaļa no mūsdienu litija jonu akumulatoru enerģijas blīvuma.

ASV Kosmosa un aeronautikas pārvalde (NASA) uzskata, ka baterijas pilnībā sadegs, nonākot Zemes atmosfērā, taču Vācijas Federālais civilās aizsardzības birojs vēsta, ka “ņemot vērā lielo baterijas elementu skaitu pastāv diezgan liels šrapneļu potenciāls ar simtiem mazu fragmentu”. Sadegot zemes atmosfērā tie var izskatīties kā signālraķetes un radīt troksni. “Ja risks palielināsies, jūs saņemsiet jaunu informāciju,” teikts civilās aizsardzības biroja paziņojumā.

Tabloīds “Bild” publicējis karti, kurā redzamas trīs trajektorijas, pa kurām bateriju bloks šovakar, riņķojot ap Zemi, šķērsos Vācijas teritoriju un tas notiks laika posmā no plkst.17.52 līdz plkst.20.54 pēc Latvijas laika.

Neraugoties uz satraucošajiem plašsaziņas līdzekļu ziņojumiem, daudzi eksperti saka, ka apokaliptisku bateriju lietus no kosmosa, visticamāk, nebūs. Vācijas civilās aizsardzības birojs paredz 0,013% traumu iespējamību no šīm atlūzām.

Šveices gaisa satiksmes vadības dienests “Skyguide” norāda, ka, visticamāk, radaros atlūzas nebūs redzamas, jo gaisa satiksmes uzraudzība tiekot veikta zemākos augstumos. Teorētiski atlūzas var skart arī Šveices ziemeļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu