Tartu izplatās jaunas, no Latvijas ievestas narkotikas, kas prasījušas jau divas dzīvības

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Igaunijas Dienvidu prefektūras Kriminālizmeklēšanas biroja vadītājs Rains Vosmans pavētījis, ka pēdējo trīs mēnešu laikā līdzās fentanilam viņi ir novērojuši ļoti bīstamas narkotikas - izotonitazēna, kas pazīstams kā nitazēns, izplatību, vēsta “Postimees”.

“Pagājušā gada decembrī tās nonāca mūsu reģionā no Latvijas. Tas zināmā mērā ir fentanila aizstājējs, taču vēl spēcīgāks un bīstamāks. Uz ielas grams nitazēna maksā aptuveni 200 eiro,” teica Vosmans.

Patiesībā nāvējošā narkotika Igaunijā nonāca 2022. gadā, bet Tartu un Dienvidigaunijā vislielākā tās izplatība vērojama tieši pēdējo trīs mēnešu laikā.

“Pēdējā laikā mums ir bijuši vairāki nāves gadījumi. Mēs joprojām gaidām ekspertu atbildes par konkrētiem nāves gadījumiem un cēloņiem, bet es jau iepriekš brīdinu par nitazola bīstamību. Atliek vien kļūdīties kaut par vienu miligramu, un rezultāts ir nāve,”

sacīja Dienvidu prefektūras kriminālizmeklēšanas biroja vadītājs.

Vosmans skaidroja, ka viņu mērķis ir, no vienas puses, apturēt vielas izplatību, bet no otras, kas ir vēl svarīgāk, glābt cilvēku dzīvības.

“Mūsu narkomāniem nav pieredzes nitazēna dozēšanā, un to ir ļoti viegli pārdozēt. Ar 0,00025-0,001 gramu tīra protonitazēna pietiek, lai apreibinātu desmit cilvēkus,” raksturojot vielas bīstamību, teica Vosmans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu