ANO: Ebreju apmetņu paplašināšana okupētajās palestīniešu teritorijās ir "kara noziegums"

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Palestīna, Gazas josla, 2024. gada 8. martā.
Palestīna, Gazas josla, 2024. gada 8. martā. Foto: EPA/Scanpix

Ebreju apmetņu paplašināšana Izraēlas okupētajās palestīniešu teritorijās ir "kara noziegums" un riskē likvidēt jebkādu dzīvotspējīgas palestīniešu valsts iespējamību, piektdien brīdināja ANO augstais cilvēktiesību komisārs Folkers Tirks.

Viņš sacīja, ka ir ievērojami paātrinājusies izraēliešu nelikumīgo apmetņu celtniecība okupētajā Jordānas Rietumkrastā, kamēr Izraēla karo Gazas joslā.

Komisārs sacīja, ka apmetņu veidošana un paplašināšana līdzinās Izraēlas civiliedzīvotāju pārcelšanai uz okupētajām teritorijām.

"Šādas pārcelšanas līdzinās kara noziegumam, kas var ietvert iesaistīto cilvēku individuālu kirminālatbildību," Tirks sacīja ziņojumā ANO Cilvēktiesību padomei.

Komisārs sacīja, ka Izraēlas plāni uzcelt vēl 3476 kolonistu mājas Maale Adumimas, Efratas un Kedaras apmetnēs Rietumkrastā "ir izaicinājums starptautiskajām tiesībām".

Līdzīgu viedokli piektdien pauda Spānija, kuras Ārlietu ministrija paziņoja, ka "stingri nosoda" plānotās apmetnes, kas "grauj centienus panākt divu valstu risinājumu un ir šķērslis mieram".

Arī Francijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka "stingri nosoda" apmetņu plānu, un aicināja Izraēlas valdību "nekavējoties atcelt šo lēmumu".

Izraēla okupēja Rietumkrastu, Austrumjeruzalemi un Gazas joslu 1967.gadā arābu valstu un Izraēlas kara laikā. Starptautisko tiesību izpratnē apmetņu veidošana šajās teritorijās ir nelikumīga.

Izraēla pēdējos gadu desmitos ir uzcēlusi desmitiem apmetņu Rietumkrastā, kur dzīvo vairāk nekā 490 000 izraēliešu. Rietumkrastā arī dzīvo trīs miljoni palestīniešu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu