Pakistānas prezidenta amatā atkal ievēlēts Bhuto atraitnis Zardari

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pakistānas prezidenta amatā sestdien ievēlēts bijušās premjerministres Benaziras Bhuto atraitnis Asifs Ali Zardari, kurš valsti vadīja arī 2008.-2013.gadā.

Zardari ievēlēts ar 411 balsīm, paziņoja Pakistānas Vēlēšanu komisija, kas apkopoja parlamenta deputātu, provinču deputātu un senatoru balsis. 181 balsi saņēma opozīcijas virzītais Mehmūds Hans Ačakzajs.

2007.gadā nogalinātās ekspremjeres Bhuto atraitni lielā mērā ceremoniālajā amatā ievēlēja Bhuto tēva dibinātās Pakistānas Tautas partijas deputāti ar partijas "Pakistānas musulmaņu līga-N" atbalstu. Abu partiju alianse izveidojās pēc 8.februārī notikušajām parlamenta vēlēšanām, kuras aizēnojušas aizdomas par viltojumiem.

Koalīcijas, kurā ir arī vairākas nelielas partijas, vienošanās paredz, ka "Pakistānas musulmaņu līga-N" kandidāts Šehbazs Šarifs tiek ievēlēts premjerministra amatā. Premjerministru parlaments apstiprināja pirmdien.

Gaidāms, ka Zardari inaugurācija notiks svētdien.

Pirms parlamenta vēlēšanām izskanēja bažas par vēlēšanu viltošanu un ietekmēšanu. Bijušajam premjerministram Imranam Hanam tika piespriests cietumsods un liegta dalība vēlēšanās, notikusi vēršanās pret viņa partijas PTI ("Pakistānas taisnīguma kustība") aktīviem un cenzūra, liekot partijas biedriem kandidēt kā neatkarīgiem politiķiem.

Lai gan PTI kandidāti ieguva vairāk mandātu nekā parlamentā ievēlētās partijas, viņiem nebija vairākuma, tādēļ koalīciju izveidoja "Pakistānas musulmaņu līga-N" un Pakistānas Tautas partija.

Pirmo reizi Zardari Pakistānas prezidenta amatā tika ievēlēts 2008.gadā, kad sabiedrībā valdīja līdzjūtība viņam saistībā ar sievas Bhuto nogalināšanu atentātā priekšvēlēšanu kampaņas laikā.

Tomēr pēc tam 68 gadus vecais Zardari ir bijis iesaistīts vairākos skandālos par kukuļošanu un piesavināšanos. Viņš cietumā pavadījis vairāk nekā 11 gadu, tomēr viņš ir pazīstams ar spēju pārvarēt skandālus un atjaunot savu reputāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu