Īrijā referendumā noraidīti konstitūcijas grozījumi par ģimenes un sievietes lomas paplašināšanu (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Dubultreferendumā Īrijā nav atbalstīti ģimenes definīcijas un sievietes lomas definīcijas grozījumi konstitūcijā, sestdien atzina Īrijas premjerministrs Leo Varadkars.

Valdība iepriekš atbalstīja ierosinātās izmaiņas, kas paplašinātu ģimenes definīciju un precizētu novecojušos izteikumus par sievietes pienākumiem sabiedrībā.

"Domāju, ka tagad ir skaidrs, ka referendumi par grozījumiem par ģimeni un aprūpi ir izgāzušies," Varadkars teica preses konferencē Dublinā.

Premjerministrs atzina, ka valdībai nav izdevies pārliecināt sabiedrību ne tikai par pašu referendumu nepieciešamību, bet arī par ierosināto grozījumu būtību.

Grozījumu mērķis bija atspoguļot izmaiņas sabiedrībā un savulaik valstī dominējošās katoļu baznīcas ietekmes mazināšanos.

Ar abiem ierosinājumiem bija paredzēts grozīt 1937.gadā Īrijas konstitūcijā iekļautu pantu par ģimeni un aprūpi.

Pirmais ierosinājums paredzēja paplašināt ģimenes definīciju, nosakot, ka ģimeni veido ne tikai laulības rezultātā, bet arī "ilgstošās attiecībās", piemēram, kopā dzīvojoši pāri un viņu bērni.

Otrs ierosinājums paredzēja vecmodīgu definīciju par mātes "pienākumiem mājās" aizstāt ar nosacījumu, ka ģimenes locekļi rūpējas viens par otru.

Opozīcija uzstāja, ka grozījumi aizsargātu poligāmiskas attiecības un veicinātu migrantu ģimeņu atkalapvienošanu. Valdība tādas apsūdzības noliedza.

Konstitūcija Īrijā ir valsts juridiskais pamata dokuments, kuru grozīt var tikai nacionālā referendumā.

Balsstiesības Īrijā ir gandrīz 3,5 miljoniem cilvēku.

5,3 miljonu cilvēku apdzīvotajā Īrijā 2015.gadā tika atcelti ierobežojumi viendzimuma pāru laulībām un 2018.gadā - abortiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu