Foto un Video Par Okupācijas muzeja dedzināšanu aizturētie sociālajos tīklos slavējuši Krieviju un biedējuši ar Putina atriebību (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Šonedēļ atklājās arvien vairāk detaļu par uzbrukumu Okupācijas muzejam, kurā piedalījušies Valentīns Razmerica, Marija Dzene un Vitālijs Lukjanovičs. “Nekā personīga” kļuvis zināms, ka vīrietis, kurš iemeta muzeja direktores kabinetā Molotova kokteili, notikuma vietā atstāja masku un cimdus. Viņa DSN bija izskaitļojams, jo viņš jau iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā.

Vai trim par uzbrukumu Okupācijas muzejam aizturētajām personām bijuši līdzzinātāji, policija patlaban izmeklē. Viena no galvenajām versijām, ka nodarījums veikts naida dēļ pret Latvijas valsti. Gan iekšlietu ministrs, gan Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs ir pārliecināts, ka notikušais ir daļa no Krievijas īstenotā hibrīdkara.

Vīrietim, kas piedalījās muzeja dedzināšanā, par pastrādāto piesolīta samaksa. Policijai ir zināma arī abu pārējo lietā iesaistīto loma nozieguma pastrādāšanā. Viens no viņiem sociālajos tīklos atklāti atbalsta Krieviju karā pret Ukrainu, slavē Kremļa režīmu un biedē Latviju ar Putina atriebību.

Foto: Okupācijas muzeja dedzināšanas lietā aizturētie tiek konvojēti uz tiesas sēdi Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā

Tas esot mērķtiecīgi organizēts un par drošību atbildīgie politiķi pieļauj, ka aiz tā stāv Krievijas specdienesti.

Aizdomās par uzbrukumu aizturēti trīs Latvijas pilsoņi ar kriminālu pagātni. Viens no viņiem tiesāts saistībā ar nelegālu narkotiku apriti.

“Nekā personīga” ir zināmi šajā noziegumā iesaistīto, apcietināto personu vārdi – tie ir Valentīns Razmerica no Jelgavas, kā arī Vitālijs Lukjanovičs un Marija Dzene no Plakanciema Olaines novadā. Lukjanovičs ir aktīvs sociālajos tīklos. Viņa pēdējais ieraksts “Facebook” profilā veikts 28.februārī, divas dienas pirms apcietināšanas. Viņš atklāti atbalsta Putina karu Ukrainā un pārpublicē Krievijas vēstījumus.

15. janvārī Lujkanovičs dalās ar ierakstu, ka krievi šeit 33 gadus ciešot no Latvijas rīcības, ka viņu pacietība ir izsmelta, un aicina Kremli sodīt Latviju. Kā iedrošinājums tiek pārraidīts Krievijas ārlietu ministrijas viedoklis pēc Latvijas lēmuma nacionalizēt Maskavas namu Rīgā.

10.decembrī Lujkanovičs pārpublicē kādu Svetlanas Askerovas “TikTok” ievietoto video, ka Latvija ir Putinu izvedusi no pacietības un ka kāda īpaša Krievijas Federācijas pavēle Rīgu vedīšot pie prāta.

Tāpat Okupācijas muzeja uzbrukumā iesaistītais Lukjanovičs dalās ar pompozu video, kurā demonstrēta militārā tehnika un izskan draudi visiem Krievijas ienaidniekiem, kuri krievus pazemojuši.

Okupācijas muzeja dedzināšanā iesaistītā Marija Dzene savā “Facebook” profilā norāda, ka nāk no Ilūkstes Latgalē. Viņa, atšķirībā no Lukjanoviča, politiska rakstura informāciju nepublicē. Ieraksti pamatā ir sadzīviska rakstura, daudz savu bilžu. Viens no pēdējiem pārpublicēts sižets par to, ka Latvijā brīdina par sliktas kvalitātes narkotikām.

Ziņu kanāls, kam viņa regulāri seko, ir “Latvijas ziņas” krievu valodā. Elektronisko mediju uzraugi pirms vairāk nekā gada piesprieda 8000 lielu sodu portālam “Latvijas ziņas” par naida kurināšanu saistībā ar raidījumu “Lučše znatj” .

Šī nebija pirmā, taču ir nopietnākā reize, kad īstenots uzbrukums Okupācijas muzejam. Pērn aprīlī ar gaisa šauteni tika sašauti ēkas fasādes stikli. Draudi saņemti vairākkārt.

Muzeja ēku visu diennakti apsargā privāta apsardzes firma SIA “PURON”. To cenu aptaujā par 244 843 eiro (bez PVN) uz diviem gadiem izraudzījās VAS “Valsts nekustamie īpašumi”. Firmas apsargiem ieroču nav, taču ir steki, roku dzelži un asaru gāzes baloniņi. Muzejā ir videonovērošanas sistēma.

“Nekā personīga” sastaptie muzeja apsargi ir divi seniori, un viens no viņiem dežurēja arī naktī, kad notika iebrukums.

“Valsts nekustamie īpašumi” mums atbildēja, ka ir pārliecinājušies, ka apsargi incidenta brīdī nav gulējuši, taču pēc skaidrojumu saņemšanas no SIA “PURON”, vērtēs, vai pieprasīt ugunsgrēkā radušos zaudējumus no apsardzes uzņēmuma.

Muzeja direktore uzskata, ka jāpalielina pašvaldības policijas patrulēšana ēkas tuvumā, taču jādomā arī par citiem veidiem, kā aizsargāt muzeja darbiniekus.

Tiesībsargi uzsver, ka pagājušās nedēļas uzbrukuma atklāšanā iesaistītos palīdzēja identificēt pašvaldības policijas rīcībā esošās videonovērošanas kameras. Videonovērošanā jāiegulda visas valsts līmenī, uzskata iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Rihards Kozlovskis (“Jaunā Vienotība”):

“Mums ir būtiski investēt tieši iekšējā drošībā. Jāapzinās, ka mēs jau ikdienā esam karā un visai Latvijai vajadzīgs motivēts policists. Un otrs, protams, jārunā par mākslīgo intelektu, jaunajām tehnoloģijām, kas mums ir kritiski svarīgas, lai mēs spētu jau preventīvi novērst. Jo diemžēl es nevaru izslēgt tādas provokācijas arī turpmāk.”

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pēc uzbrukuma Okupācijas muzejam sacīja, ka tas ir vērtējams kā uzbrukumu Latvijas valstij. Viņš cer, ka tiesu sistēma reaģēs adekvāti un tiešām sekos bargi sodi, lai parādītu, ka šādas provokācijas netiks paciestas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu