Garnadži joprojām iekāro "Volvo" lukturus un BMW spoguļus

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Automašīnas nozagšana tās īpašniekam rada pamatīgus pārdzīvojumus, neērtības un dažkārt arī pamatīgas izmaksas, ja auto nav bijis apdrošināts. Tomēr transporta līdzekļu saimniekiem vismaz desmitkārt biežāk nākas sastapties ar dažādu detaļu nozagšanu vai spēkratiem nodarītiem bojājumiem apzagšanas mēģinājumos. Visvairāk no garnadžiem vajadzētu uzmanīties Volvo, BMW un Volkswagen marku automobiļu lietotājiem, liecina apdrošināšanas akciju sabiedrība "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) apkopotie dati.

Pēdējos trīs gados no zagļu tīkojumiem visbiežāk cietušas Volvo automašīnas. Iekārotākās detaļas joprojām ir priekšējie lukturi, kuru iegūšanai ļaundari izsit šofera durvju stiklus un atver dzinēja pārsegu. Zagļus neattur arī tas, ka lukturi bijuši marķēti, kas liecina, ka pieprasījums pēc lukturiem "pelēkajā tirgū" ir gana augsts, lai pircēji ignorētu pat marķējuma dzēšanas laikā lukturim nodarītos vizuālos defektus.

Otra visbiežāk apzagtā marka ir BMW, un Bavārijas spēkratu gadījumā garnadžus interesē sānu spoguļi, stūre un vadītāja mērinstrumentu panelis. Pie tam pēdējās divas detaļas, acīmredzot steigā pēc signalizācijas iedarbošanās, tiek brutāli izrautas no salona. Retāk tiek zagti viens vai abi aizmugurējie lukturi. Ļaundarus visvairāk interesē 4 līdz 10 gadus vecu BMW automašīnu detaļas, kamēr "Volvo" ir pārliecinošs līderis apzagto 8-15 gadu vecu automašīnu kategorijā.

Krietni atpaliekot reģistrēto gadījumu skata ziņā, trešo vietu neiepriecinošajā sarakstā ieņem Volkswagen. No vācu autoražotāja izgatavotajiem modeļiem visvairāk cietuši lielie apvidus auto "Touareg", kuriem parasti tiek izzagti priekšējie lukturi. Savukārt vecuma grupā līdz trīs gadiem īpaši iekārotas ir "Škoda" spēkratu detaļas. Zagļus ieinteresējuši zīmola dārgāko modeļu "Kodiaq" un "Superb" sānu spoguļi, tomēr nozagto detaļu kopējais apjoms ir vismaz 4-5 reizes zemāks nekā BMW gadījumā.

"Automašīnu detaļu zādzība joprojām ir nopietna problēma, un ar to ir ārkārtīgi grūti cīnīties. Kamēr daļa autovadītāju zemākas cenas meklējumos ir ar mieru iegādāties un uzstādīt savām automašīnām zagtus lukturis vai spoguļus, tikmēr pārējie nevar justies īsti droši. Noziegumi notiek kā Rīgā, tā citās pilsētās un ciematos. Ja zagļi ir pamanījuši interesējošu auto modeli, tad sagaidīs iespēju paņemt noskatītās detaļas. Tā kā aizslēdzamas garāžas vai apsargājami stāvlaukumi ir pieejami nelielai sabiedrības daļai, būtībā no zaudējumiem var pasargāt vien KASKO polise, kas segs remonta un detaļu iegādes izmaksas," uzsver BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš, vienlaikus kliedējot mītu, ka vecāku automašīnu īpašnieki var gulēt mierīgi.

BTA statistika uzskatāmi parāda, ka lielākoties zādzības tiek vērstas pret 8-10 gadus vecām automašīnām. Pavisam nedaudz atpaliek 11-15 gadu veco automašīnu grupa, un tikai trešajā vietā ir jaunās automašīnas – vecumā līdz 3 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu