Rinkēvičs par Mūzikas akadēmijas skandālu: Mūsu sabiedrībā valda liela neticība tam, ka cilvēki tiks sadzirdēti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs gan no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA), gan no atbildīgo iestāžu puses gaida ātru un rūpīgu faktu izmeklēšanu saistībā ar izskanējušo informāciju par augstskolas pasniedzēju uzmākšanos studentēm.

Valsts prezidents tviterī norāda, ka mūsu sabiedrībā valda liela neticība tam, ka cilvēki tiks sadzirdēti un sekos adekvāta reakcija, ja par netaisnību un pārkāpumiem vērsīsies pie amatpersonām.

TVNET jau rakstīja, ka JVLMA 9.martā ir vērsusies Valsts policijā saistībā ar Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Kultūršoks" izskanējušo informāciju par pasniedzēju uzmākšanos studentēm.

Pasniedzējiem, kuri īsteno šādu rīcību pret saviem audzēkņiem, nav vietas nedz JVLMA, nedz Latvijas mūzikā, uzsver JVLMA rektors Guntars Prānis.

Kā informēja izglītības iestādes pārstāvji, jebkuros apstākļos un situācijā JVLMA un tās rektors ir pret neētisku rīcību, pret diskrimināciju, pret jebkādu seksuālu varmācību, norādīts augstskolas paziņojumā.

"Mēs kategoriski iestājamies pret to un darīsim visu, kas ir mācību iestādes un manā kā rektora kompetencē, lai par šo nebūtu ne mazākās aizdomu ēnas, lai mūsu audzēkņiem tiktu sniegts viss nepieciešamais atbalsts un nerastos nekāda veida apdraudējumi, un lai mūsu studiju process būtu profesionāls un visaugstākās kvalitātes", norāda Prānis.

Saistībā ar raidījumā izskanējušo JVLMA vērsusies policijā un, sadarbojoties ar tiesībsargājošām institūcijām, sola darīt visu nepieciešamo iespējamo pārkāpumu un noziegumu izmeklēšanai. "Mums tas ir ļoti svarīgi," uzsver augstskolas rektors.

JVLMA vēlreiz aicina visus iespējamos cietušos un aizskartās puses vērsties ar iesniegumiem pie jebkurām atbilstīgām personām vai institūcijām, kas var palīdzēt šī jautājuma risināšanā.

"JVLMA un es kā rektors personīgi rūpēšos, lai neviens iesniegums nepaliktu bez atbilstīgas ievērības un rīcības, un lai mūsu studenti saņem visu iespējamo aizsardzību," pauž Prānis.

TVNET jau rakstīja, ka LTV raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

"Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka par vismaz vienu pasniedzēju saņemtas vairākas sūdzības. Studentes liecina, ka sajūta pēc uzmākšanās bijusi pretīga, radījusi baiļu sajūtu, traucējušas mācībām, radījušas veselības un citas problēmas.

JVLMA rektors Prānis februāra sākumā izdevis rīkojumu par akadēmijas darbinieku uzvedības noteikumiem, kuros norādīts, ka jebkāda veida uzmākšanās neatbilst vispārpieņemtajām ētikas un uzvedības normām.

Prānis klāstīja, ka 22.janvārī saņemts viens iesniegums. Reaģējot uz to, tikusi sasaukta Ētikas komisijas sēde, kā arī veiktas pārrunas ar iesaistītajām pusēm. Prānis norādīja, ka iesaistītais darbinieks ir saņēmis disciplinārsodu, taču JVLMA rektors neatklāj, kāds tas bijis.

Rektors aicina studentus šādos gadījumos nekavējoties vērsties ar iesniegumu pie rektora vai jebkura cita akadēmijas darbinieka, kuram persona uzticas un kura var palīdzēt jautājumu risināt.

Pēc rektora paustā, lai novērstu iespēju, ka kolektīvā atšķiras izpratne par to, kāda tieši rīcība nav atbilstoša vispārpieņemtajām uzvedības normām, viņš ir izdevis rīkojumu par JVLMA darbinieku uzvedības noteikumiem. Viņš akcentēja, ka visi akadēmijas darbinieki un studējošie ir iepazīstināti ar rīkojuma saturu.

JVLMA padome šovakar vēl pirms LTV raidījuma nonākšanas ēterā izplatīja paziņojumu masu medijiem, kurā norādīts, ka, reaģējot uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par iespējamām neētisku JVLMA mācībspēku rīcību attiecībā pret studentēm, tika sasaukta padomes ārkārtas sēde.

JVLMA padome uzskata, ka jebkura veida vardarbība attiecībā pret studentiem vai studentēm ir nepieņemama un pret to ir jāattiecas ar nulles toleranci. Lai stiprinātu drošības situāciju akadēmijā, padome nolēmusi nekavējoties izveidot drošu anonīmu anketu, kurā studenti vai studentes anonīmi var iesniegt sūdzības tieši JVLMA padomei. Paredzēts, ka anonīmā anketa būs pieejama studentiem vai studentēm no pirmdienas, 11.marta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu