Izprast, lai attīstītu: norisināsies 2. hospisa aprūpes diskusiju forums "Tiesības uz cieņpilnu nāvi"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Chinnapong/Shutterstock

20. martā plkst. 10.00 Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā notiks nodibinājuma “Hospiss LV” rīkotais diskusiju forums "Tiesības uz cieņpilnu nāvi". Tā mērķis ir turpināt veidot sabiedrības izpratni par pasaules labākajai pieredzei atbilstošu hospisa aprūpes pakalpojuma attīstīšanu Latvijā.

Otro gadu pēc kārtas ar hospisa jomu saistītiem ārstiem, nozares speciālistiem un viedokļu līderiem būs iespēja sabiedrībai un politiķiem skaidrot paliatīvās aprūpes principus un nozīmi, izaicinājumus darbā ar mirstošiem pacientiem un viņu tuviniekiem, diskutēt par veltīgu ārstēšanu un paplašināt skatījumu uz nāvi.

"Lai hospisa aprūpes sistēma Latvijā būtu atbilstoša pasaules standartiem un nāve neradītu bailes, nepietiek tikai ar pakalpojuma ieviešanu. Sabiedrībai jāmainās kopumā. Otrais "Hospiss LV" rīkotais diskusiju forums turpinās pagājušajā gadā iesākto un lielu atsaucību guvušo viedokļu apmaiņu, lai mainītu sabiedrības diskriminējošo attieksmi pret mirstošu cilvēku. Foruma lektori palīdzēs izprast vairākus sarežģītus jautājumus, kas nevienu neatstās vienaldzīgu, jo ļaus klausītajiem nebaidīties un nekautrēties domāt un runāt par nāvi, veidot izpratni par nāvi, kas nav balstīta vienīgi uz personīgu pieredzi saskarsmē ar to," stāsta Ilze Zosule, "Hospiss LV" līdzdibinātāja.

Forumu atklās bijušais Latvijas Valsts prezidents ārsts Valdis Zatlers, daloties pārdomās par to, kas piešķir dzīvei vērtību nāves priekšā. Filozofijas doktore Agita Misāne atklās trīs gadus ilgušā Rīgas Stradiņa universitātes pētījuma "Memento Mori: dzīves noslēgums, nāve un iztēlotā pēcnāve mūsdienu Latvijas iedzīvotāju dzīvespasaulē" secinājumus.

Zināšanās un pieredzē, strādājot ar nedziedināmi slimiem un mirstošiem cilvēkiem, dalīsies Līga Keiša-Ķirse, RAKUS Paliatīvās aprūpes nodaļas ārste, un Tatjana Jirgensone, sociālā uzņēmuma "Hospiss Māja" virsmāsa un PSKUS Tālākizglītības kursu lektore. Medicīnisko izpratni par veltīgu ārstēšanu rosinās Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācijas prezidente Iveta Golubovska, savukārt ētiskos apsvērumus skaidros Signe Mežinska, bioētikas eksperte, LU asociētā profesore.

Ar nāves izpratnes izmaiņām sabiedrībā un modernajā kultūrā iepazīstinās LU tenūrprofesors Raivis Bičevskis, bet kontemplācijas skolotājs Georgs Rubenis aicinās aizdomāties, kāpēc vērts sev uzdot jautājumu, ko nāve nozīmē.

Interesenti forumu aicināti vērot tiešraidē TVNET, "Hospiss LV" "Facebook" kontā, un LETA mājaslapā.

Forumu "Tiesības uz cieņpilnu nāvi" 2024. gadā finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Par "Hospiss LV"

"Hospiss LV" ir sabiedriskā labuma organizācija, kuras mērķis ir aktualizēt paliatīvās un hospisa aprūpes pakalpojumu nozīmi un panākt, lai valsts nodrošinātu cieņpilnu nāvi katram Latvijas iedzīvotājam, finansējot smagi slimu neārstējamu pacientu veselības un sociālo aprūpi.

Nodibinājums "Hospiss LV" attīstīta un pilnveido brīvprātīgo kustību – apmācīti vairāk nekā 250 brīvprātīgie, kuri aktīvi iesaistās labdarības projektos "Svētku galds", apmeklējot, cienājot un iepriecinot pacientus slimnīcu paliatīvās aprūpes u. c. nodaļās (2023. gadā tas klāts 112 reižu), un "Piepildīta vēlēšanās".

Nodibinājuma "Hospiss LV" izveidotais sociālais uzņēmums "Hospiss Māja" 2023. gadā no saziedotajiem līdzekļiem hospisa aprūpi sniedza 51 cilvēkam, aprūpei iztērējot 84 709 eiro, savukārt kopš 2024. gada 1. janvāra sniedz valsts apmaksātu paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojumu pacienta dzīvesvietā.

Labdarības organizācija vairākkārt saņēmusi titulu "Gada brīvprātīgais", kā arī 2022. Eiropas Pilsoņu balvu par neatlaidību un aktīvo iesaisti hopisa pacientu aprūpē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu