Maduro kandidēs uz trešo pilnvaru termiņu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Valdošā Venecuēlas Apvienotā sociālistiskā partija (PSUV) izraudzījusies pašreizējo prezidentu Nikolasu Maduro par savu kandidātu 28.jūlijā paredzētajās prezidenta vēlēšanās, paziņojis parlamenta deputāts Diosdado Kabeljo no PSUV.

Pats 61 gadu vecais Maduro nav oficiāli paziņojis par kandidēšanu, taču tiek uzskatīts, ka viņš centīsies tikt pārvēlēts amatā uz trešo termiņu.

Opozīcija un virkne ārvalstu neatzina Maduro pārvēlēšanu uz sešu gadu termiņu 2018.gadā, un pret viņu tika vērsta virkne sankciju.

Nacionālā vēlēšanu padome (CNE) pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Venecuēla rīkos prezidenta vēlēšanas 28.jūlijā.

CNE izraudzījās šo datumu pēc tam, kad Maduro valdība un opozīcija pērn sarunās Barbadosā vienojās par brīvu un godīgu vēlēšanu rīkošanu 2024.gadā, kurās būtu klāt starptautiski novērotāji. Pēc šīs vienošanās ASV mīkstināja sankcijas pret Venecuēlu, un tas ļāva ASV bāzētajam uzņēmumam "Chevron" atsākt ierobežotu naftas ieguvi un noveda pie ieslodzīto apmaiņas.

Vienošanās ietvēra prasību, lai opozīcijas kandidātiem būtu atļauts pārsūdzēt tiesas spriedumus par viņu diskvalifikāciju.

Tomēr Augstākā tiesa paturēja spēkā aizliegumu uz 15 gadiem ieņemt jebkādu sabiedrisku amatu, kas noteikts opozīcijas priekšvēlēšanu uzvarētājai liberāļu kandidātei Marijai Korinai Mačado.

Augstākā tiesa arī apstiprināja cita iespējamā opozīcijas kandidāta Enrikes Kaprilesa diskvalifikāciju. Kapriless iepriekš jau divas reizes ir kandidējis uz prezidenta amatu.

Tiesas lēmumi pamudinājuši ASV apsvērt sankciju atjaunošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu