Lielākā daļa Latvijas augstskolu nav saņēmušas ziņas par iespējamu pasniedzēju nevēlamu uzvedību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Areipa.lt/Shutterstock

Vairums Latvijas augstskolu nav saņēmušas informāciju par iespējamu pasniedzēju nevēlamu uzvedību, tostarp seksuālu uzmākšanos studentiem, aģentūra LETA uzzināja augstskolās.

Nedz oficiālu, nedz neoficiālu informāciju par iespējamiem uzmākšanās gadījumiem nav saņēmusi Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Vidzemes Augstskola, Daugavpils Universitāte.

Savukārt Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) šobrīd gatavo atsevišķu anonīmu aptauju studējošajiem par iespējamiem pārkāpumiem attiecībās starp pasniedzējiem un studējošajiem. Līdz šim LMA Ētikas komisija nav uzskaitījusi pārkāpumus pēc to rakstura, jo galvenais esot atrisināt konfliktu, noregulēt attiecības starp iesaistītām pusēm un pieņemt "taisnīgu lēmumu".

Ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju, arī Ventspils augstskola apzina iespējas veikt anonīmas aptaujas. Tāpat plānots veikt mācības, lai informētu par Ētikas kodeksu un iespējām vērsties pēc palīdzības nepieciešamības gadījumā. "Mūsu mērķis, lai ikviens augstskolā justos droši," sacīja VA pārstāvji.

No aptaujātajām augstskolām tikai Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) atklāja, ka pārtrauktas darba attiecības ar viesdocētāju, kas nodarbībās izteicis seksistiska rakstura piezīmes. Lai arī situāciju sākotnēji mēģināts risināt pārrunu ceļā, pēc kāda laikā studējošo sarunās ar pārmaiņu aģentiem pasniedzējs pieminēts atkārtoti. Citus ziņojumus par pasniedzēju seksuālu uzmākšanos vai vardarbības izpausmēm nedz LKA vadība, nedz Ētikas komisija saņēmusi.

Arī vairāku Latvijas augstskolu studējošo pašpārvaldes iepriekš apliecināja, ka nav saņēmušas ziņas no studentiem par pasniedzēju uzmākšanās gadījumiem.

Tikmēr Latvijas Studentu apvienība (LSA) aicina studējošos ziņot par pārkāpumiem, ko piedzīvojuši vai novērojuši savā augstākās izglītības iestādē. Ziņot var par jebkāda rakstura pārkāpumiem LSA tīmekļa vietnē "www.lsa.lv/vajag-palidzibu".

Jau ziņots, ka Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu