Vācijas opozīcija draud sākt izmeklēšanu par Šolca atteikšanos piegādāt Ukrainai "Taurus" raķetes (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Foto: Florian Gaertner/picture alliance / Florian Gaertner/photothek.de

Vācijas konservatīvā opozīcija draud sākt parlamentāro izmeklēšanu par kanclera Olafa Šolca atteikšanos sūtīt spārnotās raķetes "Taurus" uz Ukrainu.

Šolcs apgalvo, ka, piegādājot šīs raķetes Ukrainai, rastos risks, ka Vācija tiek tieši ievilkta karā ar Krieviju.

Kanclers uzskata, ka vācu karavīriem vajadzētu raķetēs programmēt informāciju par mērķiem.

Centriski labējais Kristīgi demokrātiskās savienības un Kristīgi sociālās savienības bloks (CDU/CSU) pieprasa atklāt, kā Šolcs nonācis pie šāda slēdziena.

Krievijas izlūkdienesta nule nopludinātajās Vācijas gaisa spēku virsnieku konferences zvana sarunās dzirdamais ir pretrunā ar šiem kanclera spriedumiem.

Izmeklēšanas temats būs tas, ka Šolca izteikumi par raķetēm neatbilst bruņoto spēku un ražotāju paustajam, sacīja Vācijas parlamenta deputāts Aleksandrs Dobrints.

CDU/CSU iepriekš rosinājusi atsevišķu izmeklēšanu par trūkumiem drošības jomā, kas ļāva krievu spiegiem pārtvert telefonsarunu, kurā augsti armijas virsnieki spriež par "Taurus" iespējamo izmantošanu Ukrainā.

Sarunā vācu virsnieki norāda, ka Ukraina varētu raidīt raķetes "Taurus" bez Vācijas iesaistes, vismaz zināmos apstākļos.

Kijiva vairākkārt lūgusi Vāciju nodrošināt tai raķetes "Taurus". Tās būtu ļoti noderīgas triecienu veikšanai svarīgiem militāriem mērķiem tālu aiz frontes līnijas.

No gaisa palaižamās raķetes var sasniegt mērķus 500 kilometru attālumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu