ASV sākušas gatavoties iespējamajam karam Arktikā, apgalvo medijs (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV armija sākusi gatavošanos iespējamajam karam ar Krieviju un Ķīnu Arktikā, apgalvo medijs “Business Insider”.

Saskaņā ar medija rīcībā esošo informāciju, februārī Aļaskā notika divas nedēļas ilgas mācības, kurās piedalījās vairāk nekā 8000 ASV 11. gaisa desanta divīzijas kareivji, kā arī pārstāvji no ASV starptautiskajiem sabiedrotajiem.

Mācībās tika apspriests, cik svarīgi ir atjaunot kaujas gatavību ekstremālos apstākļos, lai ASV spētu atturēt pretiniekus Arktikas reģionā.

“Misija Arktikā, spēcīga sala apstākļos, tas ir svarīgi gan mums, gan mūsu pretiniekiem,” komentējis ASV armijas pulkvedis Šons Lukass.

2023.gada rudenī ASV prezidenta Džo Baidena administrācija publiskoja Arktikas reģiona stratēģijas realizēšanas plānu. Dokumentā teikts, ka ASV intereses Arktikas reģionā ietver daudz dažādu aspektu – sākot ar nacionālo aizsardzību un iekšējo drošību un beidzot ar zinātnisko un komerciālo darbību.

Šī stratēģija paredzēta periodam līdz 2023.gadam.

ASV Kongresā iepriekš izskanējis, ka Arktika var kļūt par ASV un Krievijas militārā konflikta centru. Tikmēr NATO iepriekš paudusi bažas par Krievijas un Ķīnas sadarbības stiprināšanos Arktikā.

Savukārt Krievijas diktators Vladimirs Putins pagājušā gada beigās paziņoja, ka Arktikas apgūšana esot viena no Krievijas prioritātēm.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu