"Hamās" piedāvā jaunu sešu nedēļu pamieru

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Palestīna, Gazas josla, 2024. gada 8. martā.
Palestīna, Gazas josla, 2024. gada 8. martā. Foto: EPA/Scanpix

Palestīniešu radikālais grupējums "Hamās" piedāvājis sešu nedēļu pamieru Gazas joslā, kā arī vairāku desmitu izraēliešu ķīlnieku apmaiņu pret palestīniešu cietumniekiem, piektdien, 15. martā, ziņu aģentūrai AFP pavēstīja grupējuma pārstāvis.

"Vienošanās ir par sešu nedēļu uguns pārtraukšanu un cietumnieku apmaiņu," sacīja pārstāvis, norādot, ka grupējums vēlas, lai vienošanās novestu pie "pilnīgas izraēliešu izvešanas no Gazas joslas un pastāvīgas uguns pārtraukšanas".

Ierosinātās uguns pārtraukšanas gaitā Gazas kaujinieki atbrīvotu aptuveni 42 7.oktobrī sagrābtos gūstekņus, sacīja "Hamās" pārstāvis, kas vēlējās palikt anonīms.

Grupējums sagaida, ka par katru atbrīvoto ķīlnieku no Izraēlas cietumiem tiks atbrīvoti 20 līdz 50 palestīnieši.

Līdz šim šī attiecība bijusi viens pret desmit.

Jaunie priekšlikumi paredz, ka sākotnējā apmaiņā būtu ietvertas sievietes, bērni, cilvēki gados un sirdzēji, sacīja pārstāvis.

7.oktobra uzbrukuma gaitā Izraēlas dienvidos "Hamās" kaujinieki sagrāba aptuveni 250 gūstekņus - izraēliešus un ārzemniekus.

Vairāki desmiti tika atbrīvoti nedēļu ilgā pamiera gaitā novembrī.

Izraēla uzskata, ka Gazas joslā joprojām ir aptuveni 130 gūstekņi, bet 32 ir miruši.

Jaunākais priekšlikums iezīmē pārmaiņu "Hamās" nostājā, jo vēl šomēnes grupējums pauda, ka nebūs nekādu kompromisu attiecībā uz prasību, ka vispirms ir jānotiek Izraēlas spēku izvešanai no Gazas joslas un tikai tad var notikt jauna ķīlnieku atbrīvošana.

Tagad grupējums rosina, ka sešu nedēļu pamiera gaitā Izraēlas karavīri ir jāizved no "no visām Gazas joslas pilsētām un apdzīvotajiem apvidiem", bet pārvietotajiem gaziešiem jāļauj atgriezties "bez ierobežojumiem", sacīja pārstāvis.

"Hamās" priekšlikumos arī mudināts palielināt humānās palīdzības apjomus, viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu