EK piešķīrusi vairāk nekā 500 miljonus eiro artilērijas munīcijas ražošanas jaudu palielināšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības karogs
Eiropas Savienības karogs Foto: Patrīcija Eglīte/LETA

Piektdien, 15. martā, Eiropas Komisija (EK) lēmusi piešķirt 513 miljonus eiro Eiropas Savienības (ES) aizsardzības industrijas attīstībai, liecina Aizsardzības ministrijas (AM) publiskotā informācija.

Finansējums piešķirts regulā "Munīcijas ražošanas atbalsta akts", kopumā atbalstot 31 no iesniegtajiem projektiem.

AM norāda, ka ar nozares līdzfinansējumu kopējais budžets pārsniegs 1,5 miljardus eiro, un visā Eiropā tiks būtiski kāpināta artilērijas munīcijas ražošanas jauda, līdz 2025.gada beigām sasniedzot līdz diviem miljoniem lādiņu gadā.

Uzņēmumu vidū, kuriem EK lēmusi piešķirt finansējumu artilērijas munīcijas ražošanas jaudu palielināšanai, ir arī Latvijas uzņēmums SIA "Valsts aizsardzības korporācija", norāda ministrijā.

"Valsts aizsardzības korporācija" projekta pieteikumu finansējumam iesniedza starptautiska konsorcija ietvaros kopā ar KNDS grupas uzņēmumiem Francijā un Itālijā un NAMMO grupas uzņēmumiem Norvēģijā un Somijā 2023.gada nogalē. Pieteiktā starptautiskā projekta ietvaros plānots īstenot vairākus pasākumus dažādās valstīs, tai skaitā, vienu no tiem Latvijā, kur paredzēts izveidot artilērijas munīcijas modulāro pulvera lādiņu ražotni.

Kopā visam konsorcija projektam EK atbalstījusi piešķirt 41,38 miljonus eiro. Granta līgumu slēgšana paredzēta šī gada maijā.

AM skaidro, ka munīcijas ražošanas atbalsta regulas mērķis ir paātrināt un palielināt munīcijas ražošanu visā Eiropā.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets pērn novembrī atbalstīja "Valsts aizsardzības korporācijas" dibināšanu, kura visas uzņēmuma kapitāldaļas pārvaldīs AM.

"Valsts aizsardzības korporācija" strādās kā holdinga kompānija un būs daļa no Latvijas militārās industrijas ekosistēmas. Tās pamatkapitāls sākotnēji būs 500 000 eiro.

Uzņēmuma uzdevums būs veikt ieguldījumu pārvaldīšanu valsts aizsardzības industrijā un koordinēt ar ražošanu saistītos procesus. "Valsts aizsardzības korporācija" arī īstenos un stimulēs Eiropas Savienības finansējuma instrumentu un fondu līdzekļu apguvi, veidojot nacionālu un pārrobežu sadarbību, tajā skaitā, ieguldot kapitālu jau esošajos Latvijas militārās ražošanas uzņēmumos, kuriem būtu nepieciešamas šādas investīcijas, lai celtu to ražošanas kapacitāti.

Ņemot vērā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vajadzības, "Valsts aizsardzības korporācija" veidos Latvijas un ārvalstu komersantu kopuzņēmumus konkrētu produktu ražošanai, tādējādi stiprinot piegāžu drošību.

Kā viens no pirmajiem projektiem, ko īstenos "Valsts aizsardzības korporācija" iecerēts 155 milimetru munīcijas modulāro sprāgstvielu bloku rūpnīcas izveide kopā ar Somijas un Norvēģijas uzņēmumu "Nammo", kā arī Francijas un Itālijas uzņēmumu "Nexter".

Projekta kopējās izmaksas tiek lēstas ap 100 miljoniem eiro. Rūpnīcas izbūve Latvijā varētu izmaksāt līdz aptuveni 30 miljoniem eiro.

Rūpnīcas izveides projekts līdz 13.decembrim tiks pieteikts ES finansējumam, ko pieļauj regula "Munīcijas ražošanas atbalsta akts". Atbilstoši regulai var saņemt līdz 45% līdzfinansējuma.

Vienlaikus "Valsts aizsardzības korporācija" nākotnē attīstīs arī citus iespējamos darbības virzienus, kas nodrošinās militāro piegāžu drošību Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu