VIDEO Mūzikas akadēmija saņem jaunus iesniegumus par mācībspēku seksuālu uzmākšanos, vienā gadījumā vēršas policijā (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. Foto: Krists Spruksts/LETA

Šonedēļ Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Studējošo pašpārvalde saņēmusi jaunus iesniegumus, starp tiem arī studenšu parakstīti un neanonīmi. Iesniegumos minēti tie paši mācībspēki, kuru vārdi jau izskanējuši publiski. Vienā gadījumā, saņemot iesniegumu, JVLMA rektors Guntars Prānis kopā ar studenti nekavējoties vērsās Valsts policijā, ziņo LTV raidījums “Panorāma”.

Prānis “Panorāmai” nevarēja precīzi pateikt, cik jaunu iesniegumu šonedēļ saņemts, taču atzina, ka skaits aug katru dienu.

"Šorīt es dzirdēju, ka arī caur ministriju ir kaut kas ienācis. Ir vēl vairāki signāli, varu apstiprināt. Viena cietušā vērsās tieši pie manis, un tas, ko es dzirdēju, sapratu, ka mēs momentā dodamies pie likumsargiem. Bez iesniegumiem," raidījumam atzina Prānis.

"Būtībā mēs [pašpārvalde] visu laiku saņemam jaunus iesniegumus un arī jaunas sūdzības. Būtībā visi, kas vēršas pie mums, nav anonīmi, bet es nevaru izpaust šos vārdus. Cik man zināms, jauni uzvārdi neizskan. Tie visi, kas ir izskanējuši, ir jau mums zināmi, jau sabiedrībā pacelti uzvārdi. Tās vienkārši ir jaunas liecības," pastāstīja Mūzikas akadēmijas Studējošo pašpārvaldes pārstāvis Jēkabs Bernāts.

TVNET jau ziņoja, ka Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" rīcībā bija nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

"Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka par vismaz vienu pasniedzēju saņemtas vairākas sūdzības. Jau pirmdien LTV ziņoja, ka viens no pasniedzējiem, kas, iespējams, pārkāpis robežas saskarsmē ar studentēm, ir Senās mūzikas katedras vadītājs Māris Kupčs.

Studentes liecina, ka sajūta pēc uzmākšanās bijusi pretīga, radījusi baiļu sajūtu, traucējušas mācībām, radījušas veselības un citas problēmas.

Pēc ilgstošām diskusijām JVLMA padome nolēmusi izteikt neuzticību akadēmijas rektoram Prānim un aicina viņu atkāpties no amata.

Ja rektors atteiksies atkāpties no amata, JVLMA padome aicinās Senāta priekšsēdātāju Ilonu Meiju pēc iespējas ātrāk izskatīt šo lēmumu Senāta ārkārtas sēdē.

JVLMA rektors Prānis februāra sākumā izdevis rīkojumu par akadēmijas darbinieku uzvedības noteikumiem, kuros norādīts, ka jebkāda veida uzmākšanās neatbilst vispārpieņemtajām ētikas un uzvedības normām.

Prānis iepriekš klāstīja, ka 22.janvārī saņemts viens iesniegums. Reaģējot uz to, tikusi sasaukta Ētikas komisijas sēde, kā arī veiktas pārrunas ar iesaistītajām pusēm.

Prānis norādīja, ka iesaistītais darbinieks ir saņēmis disciplinārsodu, taču JVLMA rektors neatklāj, kāds tas bijis.

Līdz šim disciplinārsods piemērots vienam pasniedzējam un vairākas amata pozīcijas ir zaudētas. Vēl viens pasniedzējs atstādināts bez iespējām sazināties ar studentiem.

JVLMA mājaslapā redzams, ka Māris Kupčs vairs nav Senās mūzikas katedras vadītāja amatā, viņa vārds jau publiski izskanējis saistībā ar iespējamajām apsūdzībām. Otra katedra, kurai pašlaik nav vadītāja, ir Mūzikas tehnoloģiju katedra, kuru vadīja Rolands Kronlaks, norāda LTV.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu