Aizsardzības iepirkumu skandāls Lietuvā: demisionējušais ministrs nosauc prezidentam iespējamo iesaistīto vārdus (2)

TVNET/LETA/ELTA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mihkel Maripuu

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks, kurš paziņojis par atkāpšanos no amata, valsts prezidentam Gitanam Nausēdam nosauca personas, kas varētu būt iejauktas korupcijā saistībā ar iepirkumiem, paziņoja Nausēdas galvenais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Ķēstutis Budris.

Sestdien Anušauska un Nausēdas tikšanās laikā "tika nosaukti konkrēti vārdi", Budris sacīja televīzijas kanālam "TV3".

"Prezidenta reakcija bija tāda, ka viņš to tā neatstās, jo ir nepieciešama skaidrība. Ministrs neteica, ka vispār ir konstatējis kaut ko nelikumīgu. Viņš bija ļoti konkrēts - konkrētas personas, intereses, uzņēmumi," sacīja Nausēdas padomnieks.

Pirms tikšanās ar aizsardzības ministra amata kandidātu prezidents tiksies ar Īpašo izmeklēšanu dienesta (STT) vadītāju Linu Pernavu un ģenerālprokurori Nidu Grunskieni, informēja Budris.

"Viņi pārrunās gan iespējamās konkrētās lietas, gan arī kopējo pretkorupcijas risku pārvaldību valsts aizsardzības sistēmā," piebilda prezidenta padomnieks.

Pēc Nausēdas teiktā, premjerministre Ingrīda Šimonīte viņam nosaukusi vairākus iespējamos aizsardzības ministra amata kandidātus. Prezidents vispirms plāno tikties ar parlamenta deputātu Laurīnu Kasčūnu, kurš pašlaik vada Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komisiju. Viņu tikšanās paredzēta trešdien.

Anušausks piektdien negaidīti paziņoja par atkāpšanos no amata. Viņš teica, ka Šimonīte viņam piedāvājusi vadīt parlamenta komisiju. Anušausks neesot piekritis šim priekšlikumam un iesniedzis atlūgumu.

Šimonīte iecerējusi, ka pēc Kasčūna iecelšanas par aizsardzības ministru Anušausks varētu kļūt par Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētāju.

Pirmdien ziņu aģentūrai ELTA Anušausks atzina, ka ir apsvēris premjeres piedāvājumu un varētu piekrist vadīt parlamenta komisiju, tomēr norādīja, ka iebilst pret jebkādiem aizkulišu darījumiem par amatiem.

Šimonīte sociālajā tīklā "Facebook" sestdien ierakstīja, ka Anušauska aiziešana no amata "ir saistīta ar cerībām, lai valdības pilnvaru atlikušajā laikā tiktu darīts vairāk un ātrāk, nekā darīts līdz šim, lai Lietuva justos drošībā".

Anušausks un Kasčūns, tāpat kā Šimonīte, ir konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" biedri.

Anušausks atzina, ka viņa pēctecim ministra amatā būs daudz darāmā atlikušajos septiņos mēnešos līdz Seima vēlēšanām.

Pēc sestdienas tikšanās ar prezidentu Anušauskas norādīja uz korupciju valsts aizsardzības sistēmā, sakot, ka ir bijuši gadījumi, kad "valsts iepirkumos notikusi rupja iejaukšanās".

Pēc tam STT komentēja, ka Aizsardzības ministrija februārī to informējusi, ka deputāts Raimunds Lopata nosūtījis ministrijai jautājumus par tās rīkotajiem publiskajiem iepirkumiem. STT paziņoja, ka izvērtē šo informāciju, bet pirmstiesas izmeklēšana nav uzsākta un aizdomās turēto nav. Vēl STT norādīja, ka tā nav saņēmusi no ministrijas ziņojumus par mēģinājumiem uzpirkt tās darbiniekus, kas pārrauga publisko iepirkumu konkursus, vai par kādu spiedienu uz viņiem.

Pirms ministra demisijas lēmuma rezerves militārpersonas publicēja atklātu vēstuli, kritizējot valsti par stagnējošo aizsardzības rūpniecību, kurā nav ilgtermiņa pasūtījumu un investīciju ražošanas palielināšanai. Anušausks pirmdien uzsvēra, ka aizsardzības rūpniecība nav aizsardzības ministra atbildība.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu