Indonēzijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis aizsardzības ministrs Prabovo Subjanto

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Scanpix

Indonēzijas prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis aizsardzības ministrs Prabovo Subjanto, trešdien paziņoja vēlēšanu komisija.

Vēlēšanas notika 14.februārī, un atvaļinātais ģenerālis Subjanto tajās uzvarēja, iegūstot vairākumu jau pirmajā kārtā. Viņa abi sāncenši ir solījuši vērsties Konstitucionālajā tiesā ar apgalvojumiem par pārkāpumiem un krāpniecību šajās vēlēšanās.

Subjanto un viceprezidenta kandidāts Gibrans Rakabumings Raka, kas ir aizejošā prezidenta Džoko Vidodo vecākais dēls, paziņoja par savu uzvaru jau februārī, kad neoficiāli rezultāti liecināja, ka viņi ieguvuši vairākumu.

Subjanto un Raka trešdien tika oficiāli apstiprināti par vēlēšanu uzvarētājiem, jo ir saņēmuši vairāk nekā 96 miljonus balsu - 58,6% no visām balsīm, paziņoja vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Hasjims Asjari.

"Šis lēmums ir stājies spēkā 20.martā," sacīja Asjari.

Bijušais Džakartas gubernators Aniess Basvedans ieguvis 24,9% balsu, bet bijušais Centrāljavas provinces gubernators Gandžars Pranovo saņēmis vairāk nekā 16% balsu.

Vēlēšanās nobalsoja vairāk nekā 164 miljoni Indonēzijas pilsoņu - apmēram 80% no balsstiesīgajiem vēlētājiem.

Subjanto kandidēja uz prezidenta amatu trešo reizi. Pirmajās divās reizēs 2014. un 2019.gadā viņš zaudēja populārajam Džoko Vidodo. 2009.gadā viņš kandidēja uz viceprezidenta amatu kopā ar bijušo prezidenti Megavati Sukarnoputri, taču viņiem neizdevās uzvarēt.

Subjanto, aptaujās pirms vēlēšanām izvirzījās pārliecinošā vadībā. Viņa popularitāti ir veicinājusi personiskā bagātība, populistiskās runas ar uzsvaru uz nacionālismu un veiksmīgā militārā karjera, kā arī Džoko Vidodo atbalsts.

Tiesību aizstāvju grupas ir paudušas bažas, ka Subjanto varētu ierobežot grūti izcīnītās demokrātiskās brīvības, norādot uz apsūdzībām, ka Suharto valdīšanas beigās viņš licis nolaupīt demokrātijas aktīvistus.

Subjanto 1998.gadā tika atlaists no armijas par cilvēku nolaupīšanu. Savienotās Valstis gadiem ilgi atteica viņam vīzu par tiesību pārkāpumiem, taču Subjanto noliedz šīs apsūdzības, un viņam nekad tā arī oficiāli tās nav izvirzītas.

Kopš tā laika viņš ir reabilitējis savu tēlu, daļēji pateicoties pārdomātai kampaņai sociālās saziņas vietnēs, kas vērsta uz Indonēzijas jauniešiem un kurā viņš tiek attēlots kā "omulīgs vectētiņš". Popularitāti sekmēja arī Vidodo vecākā dēla izraudzīšanās par savu biedru cīņā par ievēlēšanu prezidenta amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu