"Draudzīgās" Ķīnas bankas spērušas Krievijas biznesam "nedraudzīgu" soli

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ķīnas lielākās bankas pārtraukušas pieņemt maksājumus no Krievijas, kas veikti juaņās. Tāpat bankas atgriež transakcijas Krievijas klientiem, vēsta "The Moscow Times", atsaucoties uz izdevumu "Izvestiya".

Pēc kompānijas "Pervaya Gruppa" ģenerāldirektora Alekseja Porošina vārdiem, no Krievijas maksājumu apkalpošanas juaņās atteikušās vismaz astoņas kredītorganizācijas, piemēram, "Great Wall West China", "China Guangfa", "Shenzen Rural Commercial" un "China Zheshang".

Tāpat juaņu maksājumi netiek pieņemti arī starptautiskajās bankās - "CitiBank", "Standard Chartered Bank", "HSBC", "JP Morgan", "BNP Paribas", "Deutsche Bank" un "Mizuho Bank". Lielākā daļa no šīm bankām atteicās veikt operācijas ar klientiem jau pirms diviem gadiem, precizēja avoti Krievijas banku sfērā.

Ķīnas kredītorganizācijas bloķē juaņu maksājumus jau kopš janvāra vidus. Tiek norādīts, ka jaunus ierobežojumus radījis ASV spiediens, baidoties par sekundārajām sankcijām, kas potenciāli var liegt piekļuvi maksājumiem dolāros.

Atsevišķas bankas brīdinājušas klientus, ka tās uz laiku pārtrauc juaņu transakcijas ar Krieviju, taču oficiāli šādas informācijas nav, norāda "Rikov-Trast" analītiskās nodaļas vadītājs Oļegs Abeļevs.

Atteikums pieņemt maksājumus juaņās ievērojami apgrūtinās Krievijas kompāniju iespējas veikt starptautiskos norēķinus. Eksperti norāda, ka teorētiski maksājumi var tikt turpināti ar citiem veidiem - caur Krievijas bankām, kam ir filiāles Ķīnā vai kādā citā "draudzīgajā" valstī, kā arī izmantojot partneru pakalpojumus Honkongā. Turklāt 80% Krievijas uzņēmumu, kas regulāri sadarbojas ar Ķīnu, jau ir atvēruši filiāles "draudzīgajās valstīs".

Pirms tam ziņots, ka lielākā daļa Ķīnas banku pārtraukušas pārvedumus dolāros no Krievijas, kā arī sākušas aizkavēt maksājumus, veicot papildu pārbaudes. Tomēr notiek transakcijas nacionālajās valūtās.

Trīs no četrām lielākajām Ķīnas bankām ir pārtraukušas strādāt ar sankcionētajām bankām no Krievijas - tās ir "Industrial and Commercial Bank of China" (ICBC), "China Construction Bank" (CCB) un "Bank of China". Tāpat operācijas ar Krieviju pārtraukusi lielākā Krievijas importētāju banka "Chouzhou Commercial".

Kremlī uzsvērts, ka "ir manītas publikācijas par maksājumu problēmu tēmu", un tika solīts risināt šos jautājumus "plašā dialogā ar Ķīnas draugiem".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu