10 kļūdas sadzīves ķīmijas izvēlē un izmantošanā: kā no tām izvairīties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Krakenimages.com/Shutterstock

Tīrot māju un mazgājot veļu ar nepiemērotiem līdzekļiem, esam neapmierināti ar rezultātu, jo mēbeļu, virsmu un apģērba izskats ir mainījies uz slikto pusi. Mēs ne vienmēr rūpīgi izlasām sadzīves ķīmijas lietošanas instrukcijas, tādēļ, lai palīdzētu izprast šo produktu lietošanas noteikumus, esam apkopojuši biežāk pieļauto kļūdu sarakstu un skaidrosim, kā no tām izvairīties.

Kļūda Nr. 1: mazgāt krāsainas drēbes ar līdzekli, kas paredzēts baltajai veļai

Reizēm mēs vieglu roku izmantojam pirmo veļas mazgāšanas līdzekli, kas mājās pagadījies pa ķērienam, nepievēršot uzmanību, kādam nolūkam produkts ir paredzēts. Izmazgājot balto veļu ar krāsainajai paredzētu veļas mazgāšanas līdzekli, nekas ļauns nenotiks, bet, mazgājot krāsainas drēbes, der ielāgot, ka ar baltajai veļai paredzētu līdzekli tu riskē sabojāt apģērbu. Kādēļ tā? Jo šiem līdzekļiem nereti pievieno balinātāju vai citas aktīvās vielas, kas palīdz atbrīvot audumu no pelēcīgas un dzeltenīgas nokrāsas, bet krāsainai veļai šīs sastāvdaļas var kaitēt.

Ja pēc mazgāšanas apģērbs ir zaudējis spilgto krāsu vai nosēts ar pleķiem un gaišām svītrām, tā ir droša zīme, ka, izvēloties mazgāšanas līdzekli, esi pieļāvis kļūdu.

Padoms: Lai izvairītos no šāda scenārija, ielāgo, ka krāsainas drēbes var mazgāt tikai ar tām paredzētiem veļas mazgāšanas līdzekļiem, piemēram, Persil Color Active Gel Deep Clean želeju, kas satur unikālu aktīvo sastāvdaļu apvienojumu, kurš efektīvi noņem traipus un piešķir perfektu spilgtumu krāsainajam apģērbam, lai tas nekļūtu pelēcīgs un neizbalētu pat pēc vairākām mazgāšanas reizēm, savukārt baltām drēbēm derēs teju jebkurš līdzeklis.

Kļūda Nr. 2: tīrīšanai izmantot nepiemērotas mitrās salvetes

Mitrās salvetes ir produkts, kas, nenoliedzami, atvieglo mājas uzkopšanu, padarot to daudz ātrāku un ērtāku. Tomēr jāielāgo, ka, izvēloties nepiemērotas salvetes, vari iegūt pretēju efektu cerētajam.

Tā, piemēram, daudzas virsmas "ienīst" antibakteriālās salvetes.

Mēbeles, grīdas un citi koka priekšmeti pēc tīrīšanas ar antibakteriālajām salvetēm zaudē savu spīdumu un var tikt sabojāti.

Ar šādām salvetēm nevajadzētu slaucīt arī ādas izstrādājumus: spirta šķīdums, ar kuru tās ir piesūcinātas, burtiski izvelk no ādas dabiskās eļļas. Rezultātā virsma kļūst pārāk sausa, pārklājas ar gaišiem plankumiem un var pat saplaisāt.

Arī, ja domājat ar spirtu piesūcinātas salvetes izmantot šķidro kristālu ekrāna tīrīšanai, ieteicams padomāt divreiz. Alkohols var radīt neatgriezeniskus ekrāna bojājumus tā ķīmiskā sastāva dēļ. Šķidro kristālu ekrāni sastāv no vairākiem materiālu slāņiem ar šķidro kristālu molekulām, kas iestiprinātas starp divām polarizējošām plēvēm. Gan polarizējošā plēve, gan šķidro kristālu molekulas ir ļoti jutīgas pret alkohola radītiem bojājumiem. Kad spirts nonāk saskarē ar ekrānu, tas var izšķīdināt šīs sastāvdaļas, sabojājot ekrānu uz visiem laikiem.

Padoms: Lai koka un ādas virsmas ilgstoši saglabātu nevainojamas, to tīrīšanai vajadzētu izvēlēties specializētus līdzekļus.

Kļūda Nr. 3: tīrīt paklāja traipus ar veļas pulveri vai trauku mazgāšanas līdzekli

No pirmā acu uzmetiena var šķist, ka veļas pulveris vai trauku mazgāšanas līdzeklis ne ar ko neatšķiras no īpašiem paklāju tīrīšanas līdzekļiem, bet tas ir maldīgs pieņēmums, jo šie produkti rada vairāk putu nekā paklāju tīrīšanai paredzētie līdzekļi. Mājas apstākļos tas apgrūtina paklāja izskalošanu pēc mazgāšanas.

Lai gan trauku mazgāšanas šķidrums tiešām var palīdzēt iztīrīt dažus traipus, tomēr kopumā tas paklājam nodara vairāk ļauna nekā laba.

Atlikušais šķidrums iesūcas šķiedrās un padara audumu lipīgu. Putekļu daļiņas un nelieli gruži burtiski pielīp iepriekš cītīgi berztajām vietām, tur atkal veidojas traipi un rezultātā paklājs ir jātīra daudz biežāk. Savukārt veļas pulvera abrazīvās daļiņas var neglābjami sabojāt paklāja virsmu.

Padoms: Vislabāk paklāju tīrīt ar tieši šim nolūkam paredzētu līdzekli, bet, ja tomēr tas nav pieejams, tad vari mēģināt izmantot pavisam nelielu daudzumu šķidrā veļas mazgāšanas līdzekļa, kas paredzēts krāsaina veļai.

Kļūda Nr. 4: izmantot trauku mazgājamajai mašīnai nepiemērotus līdzekļus

Svarīgi ņemt vērā, ka trauku mazgājamā mašīnā jālieto tikai tai paredzētie mazgāšanas līdzekļi, jo visi pārējie pārāk spēcīgi puto un bojās mašīnu.

Lai trauki spīdētu un laistītos, regulāri ir jāizmanto arī trauku mazgājamajām mašīnām paredzētais sāls un skalošanas līdzeklis.

Liekot lietā šos abus līdzekļus, ne tikai uzlabojas mazgāšanas rezultāti, bet pagarinās arī mašīnas mūžs, jo sāls ir tas, kas uztur mašīnā tīrību, savukārt skalošanas līdzeklis, piemēram, Somat Rinse Aid, piešķir ūdenim vajadzīgo sārmainību, lai trauki pēc iespējas labāk nožūtu un iegūtu spīdumu. Abi šie līdzekļi jāielej atsevišķā tiem paredzētā konteinerā, un tie neaizstāj mazgāšanas līdzekli, kas ir tablešu vai pulvera veidā.

Padoms: Skalošanas līdzeklis un sāls nav jāliek katrā mazgāšanas reizē – ar vidēju lietošanas intensitāti un vidēju ūdens cietību ar vienu uzpildes reizi pietiek mēnesi vai pat ilgāk. Turklāt mašīnām ir simbols, kas iedegas, ja viens no līdzekļiem ir beidzies.

Kļūda Nr. 5: tualetes poda tvertnes tīrīšanai izmantot balinātāju

Tualetes poda tvertne ir tas vannas istabas "aklais punkts", par kura tīrīšanu nereti aizmirstam. Taču labāk tā, nekā tīrīšanai izmantot nepiemērotu līdzekli, jo pietiek ar vienu nepareizu tīrīšanas reizi, lai neatgriezeniski sabojātu santehniku. Izvēloties produktu šim mērķim, jāpielūko, lai tas nesatur balinātāju, jo tas izraisīs mehānisma metāla daļu koroziju.

Padoms: Poda tvertnes tīrīšanai ir piemēroti līdzekļi bez balinātāja, piemēram, Bref Power Aktiv Ocean. Traipu likvidēšanai var izmantot arī etiķi, kas atšķaidīts ar ūdeni.

Kļūda Nr. 6: izmantot nepiemērotus līdzekļus logu tīrīšanai

Ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizos līdzekļus logu uzfrišināšanai. Labākā izvēle ir maigi tīrīšanas līdzekļi, kas paredzēti tieši stiklam, piemēram, Clin Lemon stikla virsmu tīrīšanas līdzeklis.

Logu mazgāšanai nav ieteicams lietot produktus, kas satur abrazīvas daļiņas, benzīnu, acetonu, kā arī dažādus šķīdinātājus, jo šādi produkti var saskrāpēt stiklu un sabojāt tā struktūru.

Padoms: Izmantojot logu tīrīšanas līdzekli, neskopojies! Lai kārtīgi notīrītu netīrumus, nebaidies līdzekli izsmidzināt pietiekamā daudzumā vai pat atkārtoti, jo tieši pārliekas taupības dēļ logi pēc mazgāšanas joprojām var būt svītraini.

Kļūda Nr. 7: tīrīt stikla un emaljas virsmas ar abrazīviem līdzekļiem

Jaunās paaudzes mājsaimnieces bieži strīdas ar savām omītēm, kuras spītīgi dod priekšroku ikoniskajai pastai "Skaidra", ar ko ik nedēļu cītīgi berž ne tikai vannu un izlietni, bet, apžēliņ, pat virtuves plīts virsmu. Rezultāts ir acīmredzams –

pēc apstrādes ar abrazīvo pastu stikla un emaljas virsmas atgādina sašvīkātu ledu uz laukuma saspringtā hokeja mačā.

Vecmāmiņu arguments ir apmēram šāds: "Bet ar ko tad lai notīra pieķepušus taukus un netīrumus no plīts?"

Padoms: Mūsdienās ir ļoti plašs produktu klāsts, kas paredzēts plīts virsmu efektīvai tīrīšanai bez liekas beršanas. Tos uzklāj uz piesārņotās virsmas, izmantojot smidzināšanas dozatoru. Reakcija notiek minūtes laikā. Atliek tikai noslaucīt izšķīdušos netīrumus ar mīksto (tas ir principiāli svarīgi!) sūkļa pusi. Šis padoms attiecas arī uz izlietņu, vannu un santehnikas tīrīšanu. Jebkurš produkts, kas satur fosforskābi, palīdzēs tikt galā arī ar kaļķakmeni.

Kļūda Nr. 8: tīrīt televizora ekrānu un datora monitoru ar papīra dvieli

Papīra dvieļi, nenoliedzami, ir virtuvē noderīgs palīgs. Bet tas nenozīmē, ka tos vajag izmantot visu virsmu tīrīšanai. Ar raupjo papīra dvieli slaukot trauslas virsmas, piemēram, televizoru LCD ekrānus un datoru monitorus, uz to virsmas var palikt redzamas švīkas. Arī, pārāk stipri piespiežot papīra vīkšķi pie ekrāna, var neatgriezeniski sabojāt šķidro kristālu struktūru.

Padoms: Lai televizora vai datora ekrāns būtu tīrs un spīdētu kā jauns, labāk ir pilnībā izvairīties no papīra dvieļu metodes. Tā vietā izmanto īpašu šķidro kristālu ekrāna tīrīšanas līdzekli un mīkstu drāniņu, lai noslaucītu ekrānu. Tīrīšanas līdzekli, piemēram, aerosolā fasēto, pūš nevis uz monitora, bet gan uz drāniņas, un tad ar to tīra ierīci. Var izmantot arī mitrās salvetes ar līdzīgām funkcijām. Šo tīrīšanas līdzekļu aktīvās sastāvdaļas galvenokārt ir virsmaktīvās vielas, kas labi notīra eļļas traipus un nebojā dažādus organiskos pārklājumus.

Atceries pirms tīrīšanas elektroierīci vispirms atvienot no tīkla – tas jādara ne tikai drošības apsvērumu dēļ (mitrums var kaitēt), bet arī tāpēc, ka uz ieslēgta ekrāna ir grūtāk pamanīt netīrumus.

Kļūda Nr. 9: tērēt laiku, beržot noturīgus traipus

Ikvienam ir gadījies labu brīdi nopūlēties vaiga sviedros, lai izberztu nelielu traipu, kas nekādi nevēlas atvadīties no virtuves darba virsmas vai priekšnama grīdas.

Padoms: daudz vienkāršāk būs, ja vispirms spītīgo traipu pārklāsi ar atbilstošu tīrīšanas līdzeklī un, kamēr tas atmiekšķējas, notīrīsi un sakopsi visu pārējo virsmu.

Kļūda Nr. 10: dozēt sadzīves ķīmijas līdzekļus "uz aci"

Dozējot sadzīves ķīmiju "uz aci", mēs nereti krietni pāršaujam pār strīpu un tad paši žēlojamies par sekām. Ja veļas pulveri, tīrīšanas līdzekļus un citu sadzīves ķīmiju izmanto pārāk lielos daudzumos vai koncentrācijā, efekts var būt gluži pretējs – veļas pulvera atliekas nebūs izmazgājamas no drēbēm pat pēc vairākkārtīgas skalošanas, bet tīrīšanas līdzekļa atlikums paliks uz virsmām, padarot tās lipīgas un piesaistot putekļus un netīrumus, kas var radīt augsni mikrobiem.

Padoms: Pirms ķerties pie darba, izlasi lietošanas instrukciju un ievēro ražotāja norādes par ieteicamo daudzumu – tas palīdzēs ne vien sasniegt vēlamo rezultātu, bet arī ieekonomēt naudu.

Raksts tapis sadarbībā ar "Henkel".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu