Vācija un Francija kopīgi izstrādās jaunākās paaudzes tanku

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss un viņa Francijas kolēģis Sebastjēns Lakornī
Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss un viņa Francijas kolēģis Sebastjēns Lakornī Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Vācijai un Francijai ir izdevies atdzīvināt projektu par kopīgu nākamās paaudzes smagā tanka izstrādi, piektdien paziņojuši abu valstu aizsardzības ministri.

"Mēs esam panākuši izrāvienu," preses konferencē Berlīnē paziņoja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss, kuram līdzās stāvēja viņa Francijas kolēģis Sebastjēns Lakornī.

"Mēs esam vienojušies par visu uzdevumu sadalījumu šajā lielajā projektā," norādīja Pistoriuss. Viņš sacīja, ka tagad ir skaidri definēts, kā darbs tiks sadalīts starp abām valstīm, un "nav vietas pārpratumiem".

Vācija un Francija 2017.gadā vienojās kopīgi izstrādāt modernu smago tanku "Main Ground Combat System" (MGCS), kas kļūtu par franču tanka "Leclerc" un vācu tanka "Leopard" pēcteci. Bija plānots, ka jaunais tanks bruņoto spēku rīcībā nonāktu no 2035.gada.

Projekta mērķis ir uzlabot militāro sadarbību starp kaimiņvalstīm, un tas tiek īstenots līdztekus citam nozīmīgam projektam, kura mērķis ir izstrādāt nākamās paaudzes reaktīvos iznīcinātājus, pazīstamus kā FCAS.

Taču plānu par jauno tanku aizkavēja Francijas un Vācijas rūpniecības uzņēmumu sāncensība, kā arī Berlīnes un Parīzes atšķirīgās prioritātes.

Sākotnēji projektu vadīja aizsardzības rūpniecības uzņēmums KNDS, kas ir Francijas uzņēmuma "Nexter" un Vācijas uzņēmuma KMW apvienība. Taču trauslais līdzsvars izjuka, kad 2019.gadā projektam pievienojās Vācijas uzņēmums "Rheinmetall".

Rosinājums atbloķēt projektu nāk laikā, kad Berlīne un Parīze vēlas demonstrēt vienotību pēc vairākām nesaskaņām par to, kā atbalstīt Ukrainu karā pret Krieviju.

Lakornī atzina, ka sarunas bijušas sarežģītas, un salīdzināja tās ar grūtu ceļu, kas ir jānoiet. Viņš atzinīgi novērtēja plānoto tanku novatorisko raksturu, sakot, ka tas būs "paaudzes lēciens tehnoloģiju ziņā" ar iespaidīgu savienojamību.

MGCS sastāvēs ne tikai no vienas bruņotas kaujas mašīnas, bet gan no veselas pilotējamu un bezpilota tehnikas vienību sistēmas. Tās sastāvā būs lidroboti, kas aizsargās tanku, kā arī tiks izmantots mākslīgais intelekts un lāzertehnoloģijas, atklāja ministri.

Pistoriuss pavēstīja, ka viņš plāno doties uz Parīzi, lai 26.aprīlī parakstītu saprašanās memorandu par MGCS projektu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu