Nelielā Centrālamerikas valsts Salvadora daudzus gadus bijusi viena no pasaules bīstamākajām vietām ar ārkārtīgi augstu noziedzības līmeni, bet tagad slepkavību īpatsvars ir otrais zemākais visā rietumu puslodē. Šis dramatiskais noziedzības kritums ir rezultāts masveida ieslodzīšanas politikai, ko pret organizētās noziedzības grupējumiem un ielu bandām īstenojis Najibs Bukele – pašpasludinātais “foršākais diktators pasaulē”.

Salvadoras iedzīvotāji bija pieraduši dzīvot bailēs un samierināties ar netaisnību – no 1979. līdz 1992. gadam Salvadora atradās brutāla pilsoņu kara stāvoklī, bet pēc tam par ietekmi turpināja karot bandas, kuras izveidojās no ASV deportētajiem salvadoriešu noziedzniekiem. Taču jaunais un harizmātiskais galvaspilsētas mērs apsolīja iedzīvotājiem izbeigt haosu un ievest valsti jaunā ērā. 2019. gadā viņš 37 gadu vecumā kļuva par vienu no jaunākajiem valsts vadītājiem pasaulē, un kopš tā laika ne vien ieviesis Bitcoin kā oficiālu maksāšanas līdzekli un attīrījis ielas no bandām, bet arī izveidojis modernu kulta personību.

Šajā februārī Bukele guva teju tikpat lielu vēlētāju atbalstu kā Vladimirs Putins Krievijā – par viņa partiju “Jaunās idejas” balsoja 85% vēlētāju. Pats Bukele paziņojis, ka ir pasaulē vienīgais tik pārliecinoši ievēlētais politiķis demokrātiskā valstī. Tiesa, par to, ko nozīmē demokrātija, ar viņu vēl varam pastrīdēties.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X