Atkritumu dalītās vākšanas sistēmas izveidei atvēl vairāk nekā 2 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Atkritumu dalītās vākšanas sistēmu izveidei atvēl 2,4 miljonus eiro, paredz otrdien, 26. martā, valdības atbalstītie atkritumu dalītās vākšanas projektu iesniegumu pirmās atlases kārtas īstenošanas noteikumi.

Noteikumu mērķis ir izstrādāt pasākuma projektu iesniegumu atlases pirmās kārtas īstenošanas nosacījumus, lai tādējādi varētu tikt atbalstīta atkritumu dalītās vākšanas sistēmas izveide.

Atlases kārtas īstenošanai plānotais un pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir vismaz 2 352 942 eiro, tai skaitā Kohēzijas fonda finansējums - 2 miljoni eiro un privātais līdzfinansējums - vismaz 352 942 eiro.

Kā norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), neskatoties uz jau veiktajiem ieguldījumiem un normatīvās bāzes attīstību, Latvijā joprojām nav pienācīgi attīstīta atkritumu dalītās vākšanas sistēma.

Ir konstatēts, ka jāuzlabo atkritumu dalītā vākšana, ieskaitot bioloģiskos atkritumus, jo lielai daļai iedzīvotāju nav piekļuves viegli pieejamiem atkritumu vākšanas pakalpojumiem.

Lai nodrošinātu pārstrādājamo atkritumu augstu vākšanas rādītāju, Latvijai jāveicina dažādu vākšanas režīmu kombinēšana ar dažādām vākšanas vietām un dažādām atkritumu plūsmām, ņemot vērā gan mājokļu veidus, gan to saistītās problēmas, piemēram, lielas daudzdzīvokļu ēkas, kur ir ierobežota vieta atkritumu glabāšanai.

Ar šo finansējumu plānots atbalstīt vismaz četrus uzņēmumus atkritumu dalītās vākšanas sistēmu izveidē, kā arī palielināt šķiroto savākto atkritumu daudzumu.

Jaunu atkritumu pārstrādes iekārtu izveidei piešķir 26,7 miljonus eiro

Jaunu atkritumu pārstrādes iekārtu izveidei piešķir 26,7 miljonus eiro, to paredz šodien valdības atbalstītie Atkritumu šķirošanas, pārstrādes un reģenerācijas projektu iesniegumu pirmās atlases kārtas īstenošanas noteikumi.

Noteikumu mērķis ir izstrādāt pasākuma pirmās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas nosacījumus, lai atbalstītu jaunu atkritumu pārstrādes iekārtu izveidi, kas veicinās pāreju uz aprites ekonomiku.

Atlases kārtas īstenošanai plānotais un pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir vismaz 26 666 666 eiro. Tajā skaitā Kohēzijas fonda finansējums paredzēts 20 miljoni eiro, bet nacionālais līdzfinansējums, ko veido privātais līdzfinansējums - vismaz 6,7 miljoni eiro.

Atlases kārtas ietvaros plānots atbalstīt atkritumu pārstrādes iekārtu izveidi, īstenojot arī sabiedrības izglītošanas un vides apziņu veicinošus pasākumus.

Ieguldījumi tiks veikti atkritumu pārstrādei nepieciešamajos pamatlīdzekļos, tai skaitā tādos materiālajos aktīvos kā ražošanas telpas jeb ēkas, tehnika, tai skaitā traktortehnika, iekārtas, aprīkojums un ar to saistītā infrastruktūra.

Par šiem līdzekļiem līdz 2029.gada 31.decembrim atbalstīt aptuveni septiņus uzņēmumus, radīt vismaz 30 000 tonnu gadā papildus atkritumu pārstrādes jaudu, sasniedzot pārstrādāto atkritumu apjomu - 102 500 tonnas gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu