Unificēts brutālisms. Tā skolu tīkla reformu, kas apdraud privātskolu eksistenci, raksturo Rīgas Katoļu ģimnāzijas skolēnu vecāki. Ja nepietiekama skolēnu skaita dēļ valsts nepiešķirs privātskolai finansējumu, valsts tādējādi iedarbinās piespiedu mehānismu, lai visi mācītos valsts vai pašvaldību skolās - pārpildītās klasēs, kur ne visi bērni spēj iejusties. Bet sūtīt bērnu privātā skolā varēs vien tie vecāki, kas “naudu neskaita”, un tā jau būs segregācija, uzskata vecāki.

Latvijā jau 30 gadus līdzās valsts un pašvaldību skolām darbojas privātās mācību iestādes - šobrīd valstī ir 74 privātskolas. Galvenie iemesli, kāpēc vecāki izvēlas bērnu laist privātā skolā, ir ģimeniska vide un individualizēta pieeja. Lai gan šajā mācību gadā privātskolās skolēnu skaits pieauga par gandrīz 20%, šo skolu nākotne ir apdraudēta, jo lielākā daļa nespēj nodrošināt minimālo bērnu skaitu visās klašu grupās, kas vajadzīgs, lai turpmāk saņemtu valsts finansējumu.

Līdzīgi kā citās privātajās skolās, arī Rīgas Katoļu ģimnāzijā nepieciešamais bērnu skaits - 30 ir pamatskolas klasēs, bet 60 skolēnu skaitu vidusskolā tā nespēj sasniegt. 30 gadu pastāvēšanas laikā lielākais skolēnu skaits vidusskolā bijis 17.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X