Noskaties Vēsturiski kadri: Latvijas ceļš uz NATO (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
NATO Militārās komitejas priekšsēdētāja admirāļa Roba Bauera vizītei Latvijā veltīta ziedu nolikšanas ceremonija
NATO Militārās komitejas priekšsēdētāja admirāļa Roba Bauera vizītei Latvijā veltīta ziedu nolikšanas ceremonija Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Kāds bija Latvijas ceļš NATO un kāda – vēsturiskā diena tieši pirms 20 gadiem, kad Latviju uzņēma aliansē? Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ir apkopojis vēsturiskos kadrus un laikabiedru atmiņas.

Tikko atguvusi neatkarību no padomju režīma, pati vēl pirmajās demokrātijas apjausmās, Latvija pamazām sāka pirmās attiecības ar NATO. Sākumā – Ziemeļatlantiskās sadarbības padomē, tālāk jau programmā "Partneratiecības mieram", līdz pat tā saucamajai ceļa kartei, ko valstīm piešķir tad, kad NATO dalība jau, var teikt, ir pavisam droša.

Gadiem ilgs diplomātu, valdību, padomnieku, trimdas latviešu, Latvijas draugu un atbalstītāju darbs, līdz pienāca mirklis, kas satricināja vēsturi, – Prāga, 2002. gada. 21. novembris, NATO samits, kam bija jāizšķir Latvijas likteni.

"Mēs visi, kas bijām klāt, joprojām atceramies to brīdi. Ģirts Valdis Kristovskis tur bija blakus kā ministrs. Bruņoto spēku pārstāvji savā istabā svinēja.

Pacilājums bija milzīgs," atceras toreizējā Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Divus gadus vētījot un pierādot, ka Latvija ir gatava, pienāca 2004. gada 29. marts – diena, kad visu septiņu valstu vadītāji beidzot devās uz ASV, lai Baltajā namā iesniegtu fināla dokumentus un sagaidītu oficiālu uzņemšanu NATO.

Latviju todien Vašingtonā pārstāvēja tikko izveidotās valdības vadītājs Indulis Emsis.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu