Foto Vides aģentūra: Igauniju sasnieguši Sahāras tuksneša putekļi (1)

TVNET
Papildināts 21:46, 31. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: @kairokiitsak

Sahāras tuksneša putekļi sasnieguši Igauniju un debesīs redzamas brūnganas un dzeltenīgas nokrāsas, sestdienas, 31.marta pēcpusdienā paziņojusi Igaunijas Vides aģentūra. Šie putekļi atrodas dažus kilometrus virs zemes troposfērā, un tādējādi nerada draudus cilvēku veselībai, taču var izraisīt saullēktus un saulrietus, kas ir gaišāki nekā parasti, tā, atsaucoties uz Vides aģentūru, ziņo Igaunijas sabiedriskais medijs ERR.EE

Šādi putekļu mākoņi Igauniju šķērso vairākas reizes gada laikā. Tomēr dažreiz putekļu daudzums ir pietiekami mazs un nenozīmīgs, lai cilvēka acs tos varētu pamanīt.

“Virs Rietumeiropas ir nosēdusies liela zema spiediena ieplaka, savukārt augsts spiediens aptver Dienvidaustrumeiropu, Austrumeiropu un Rietumkrieviju. Gaisa masas vairāk vai mazāk pārvietojas no dienvidiem uz ziemeļiem. Tuksneša putekļi no Ziemeļāfrikas izplatījās pa Vidusjūru un Centrāleiropu tālāk uz ziemeļiem, un šodien tie jau ir sasnieguši Ziemeļeiropas un Austrumeiropas galu,” skaidroja aģentūrā.

Nākamās nedēļas sākumā, pirmdien un otrdien, Igaunijā turpinās ieplūst putekļi. Trešdien lietus gaisu attīrīs un gaisa temperatūra pazemināsies. Gaiss kļūs tīrāks un vēsāks.

Putekļu mākonis no Sahāras piektdien un sestdien aptumšoja debesis arī Šveicē un Francijas dienvidaustrumos. Šveices meteorologs Romāns Brogli (Roman Brogli) Šveices radio teica, ka saskaņā ar modeļa aprēķiniem

sestdien vien virs Šveices bija 180 000 tonnu Sahāras smilšu, kas ir “ārkārtīgi liels daudzums”.

Sestdien lielais Sahāras putekļu daudzums virs Vācijas izraisījis ārkārtīgi augstu cieto daļiņu piesārņojuma līmeni. Makrodaļiņu līmenis, ko sestdien reģistrēja mērīšanas stacijas visā valstī, “ievērojami pārsniedza robežvērtības, dažos gadījumos pat divas līdz trīs reizes”, sacīja Vācijas Meteoroloģijas dienesta (DWD) meteorologs Felikss Dītšs. Bieži tika izmērītas trīsciparu vērtības. Dienas robežvērtība ir 50 mikrogrami sīko daļiņu uz vienu kubikmetru gaisa.

Svētdien Vācijas ziemeļaustrumos joprojām bija vērojamas “dažas putekļu mākoņa paliekas”. Piemēram, web kamera Varnemindē pie Baltijas jūras no rīta joprojām uzrādīja spēcīgu mākoņainību, ziņoja Dīčs. Tomēr, tā kā svētdien bija spēcīgi dienvidu vēji, “mākonis virzījās uz Baltijas jūru”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu